Trnovača i madžarka stare su sorte, ali rađaju "kao devojke": Milisav ove godine ima roda preko dve tone i sve ide u kazan za rakiju

20.09.2022

17:16

0

Ostao je veran tradiciji i u njegovom šljiviku rastu samo stare sorte

Trnovača i madžarka stare su sorte, ali rađaju "kao devojke": Milisav ove godine ima roda preko dve tone i sve ide u kazan za rakiju
16636680121626941868cacak-sljiva-cacanska-ranka-nemci-fotorina1 - Copyright RINA

Šljive su ove godine dobro rodile u skoro svim delovima Srbije. Suša jeste desetkovala deo roda u pojedinim voćnjacima, ali ono što se ne proda po dobrom starom, srpskom običaju ide u kazan za rakiju.

Milisav Vićentić iz sela Zabrđe kod Ljubovije ostao je veran tradiciji i u njegovom šljiviku rastu samo stare sorte.

- Uzgajam oko 350 stabala trnovače i madžarke. Ove sezone dale su solidan rod i kad je u pitanju količina, ali i kvalitet. Ukupno je negde dalo roda oko 2,5 tone, ali pošto to ne prodajemo sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice. Pravimo je na tradicionalan način kao što su to radili naši preci i zbog toga i jeste toliko specifična i vrhunska - kaže Milisav.

RINA
 

Kada bi promociju opštine Ljubovija predstavljali svetu, ova opština, zahvaljujući svojim prirodnim lepotama svrstala bi se među tri top destinacije na Balkanu koje inostrani turisti obavezno moraju posetiti.

Ono po čemu je Ljubovija posebna jeste gastronomska ponuda koga nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalni proizvodi poput sira, kajmaka i pršute obavezni su na trpezama uz čašicu upravo srpske rakije šljivovice.

RINA
 

- Ljubovija zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocima, nestvarne prirodne lepote, planina Bobija, kanjon Trešnjica, kulturno-istorijski spomenici. Međutim, gastronomska ponuda je naš adut i kec u rukavu, jer ono što turisti ovde mogu probati, nema nigde u svetu. Azbukovčkoj kuhinji posvetili smo i čitavu jednu manifestaciju koja iz godine u godinu, okuplja sve veći broj posetilaca - izjavila je Jelena Tešić direktorka TO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike