Dragan iz Zagorice otkriva kako se pravi čuvena "vruća": Nastala u Šumadiji i ima samo tri sastojka (FOTO)

25.01.2022

06:40

0

Reč je o tradicionalnom napitku

Dragan iz Zagorice otkriva kako se pravi čuvena "vruća": Nastala u Šumadiji i ima samo tri sastojka (FOTO)
RINA

Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije. Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije od davnina imaju jedno prosto rešenje. Prave čuveni šumadijski čaj - i to od samo tri sastojka - koji na licu mesta podiže temperaturu i, kako kažu, diže i iz mrtvih.

- To je naš tradicionalni napitak, potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice, mada može i od drugih vrsta voćnih rakija. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jači, neko slabiji, neko manje a neko više zaslađen. Ipak, najbolja "vruća" se priprema od kvalitetne rakije, a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.

Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

- U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka se da šećer počne da se karamelizuje. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno, mere se mogu korigovati, u zavisnosti od toga koju količinu želite pripremiti. Loži se vatra lagano, dok ne provri, a onda pustim da vri oko jedan minut i potom "presečem" sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri. Nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju - objašnjava domaćin iz Zagorice.

Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima, pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.

- Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva, i to više njih. Lek je za grlo, pročišćava disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje... Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije našte pre obroka - kaže Jovanović.

On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice, i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA