Čačani su na ovo čekali godinama! Najlepši deo grada zablistao u novom ruhu

09.09.2022

16:24

0

Završena rekosntrukcija bedema pored Zapadne Morave

Čačani su na ovo čekali godinama! Najlepši deo grada  zablistao u novom ruhu
Ilustracija - Copyright RINA

Nakon što je uređena gradska plaža, završena je i rekonstrukcija bedema sa ljubićske strtane Zapadne Morave. Čačak je dobio potpuno novi ruho, a najlepši deo grada zablistao je sada u punom sjaju. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima je posetio Mesnu zajednicu Ljubić kej.

- Urađeno je popločavanje staza bedema, od drumskog mosta do gradske plaže, već postojeće stepenice su rekonstruisane tako što su postavljene vibropresovane betonske ploče. Takođe, ovo „šetalište“ dobilo je i novi mobilijar i javnu rasvetu. Počeli smo i sa tekućim održavanjem pešačkog mosta, odnosno farbanjem ograde, a pošto je most star više od 40 godina, nadležna komisija je utvrdila da mu je potrebna rekonstrukcija većeg obima - rekao je Todorović.

Investicija uređenja ovog dela bedema, vredna je oko 35 miliona dinara, što je finansirano iz budžeta Grada, a gradonačelnik Čačka je ovom prilikom najavio da se već za nekoliko nedelja završava kanal za navodnjavanje Parmenac – Ljubić kej, kao i da je u pripremi izgradnja crpne stanice Ljubić kej.

- Završetak ovog dela kanala Parmenac – Katrga, do Suvog brega, u dužini od nešto manje od šest kilometara, obavezuje nas da izgradimo i crpnu stanicu. U toku je tehnička kontrola projekta za izgradnju crpne stanice Ljubić kej, koja bi rešila problem nepovoljnog povratnog toka iz Zapadne Morave u kanal Maravac-Mijatovac, tokom ekstremnih hidroloških uslova. Nakon tehničke kontrole, sledi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova, što očekujemo krajem ovog meseca. Budžetom Grada za tekuću godinu planirana su sredstva od 89 miliona dinara za crpnu stanicu, a do sada smo za idejno rešenje i izradu idejnog projekta, kao i projekata za građevinsku dozvolu i za izvođenje, izdvojili oko četiri miliona dinara - rekao je Todorović.

On je naglasio da će na ovaj način, stanovnici, pre svega donje strane Ljubić keja, biti potpuno bezbedni od velikih kiša i izlivanja, koja su decenijama unazad bila problem za ovaj deo grada. U toku je i uređenje desne obale reke Zapadne Morave u Čačku, koje radi JVP „Srbijavode“.

Investicija je vredna 1,5 milion evra, a finansira se iz budžeta Vlade RS. Todorović je podsetio da je Grad, zajedno sa JVP „Srbijavode“ i Vladom RS, investirao oko 4,5 miliona evra u uređenje korita vodotokova prvog reda, odnosno reka Zapadne Morave, Čemernice i Kamenice, što je u velikoj meri uticalo da se više ne dešavaju značajni akcidenti tokom obimnih padavina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike