Muke jednog naselja u Srbiji traju danima, ali niko ne može da im pomogne: "Bespomoćni smo, izmučeni od nespavanja, a rešenja nema"

08.09.2022

11:00

0

Pokušavali smo da zovemo policiju, ako i komunalnu policiju, ali naš slučaj, izgleda da nije u njihovoj nadležnosti

Muke jednog naselja u Srbiji traju danima, ali niko ne može da im pomogne: "Bespomoćni smo, izmučeni od nespavanja, a rešenja nema"
Parking - Copyright Unsplash

U naselju Tabane u Jagodini jedna bizarna situacija dovela je do uznemirenja većeg broja građana i uprkos prijavama nadležnima, rešenja nema.

 
- Živim u naselju Tabane, Jagodina, u Ulici Kragujevačkog oktobra. Na parikingu ispred zgrade D1, zgrada koja gleda na trg Milana Pantića je već danima parkiran auto na kome se konstantno uključuje alarm. Vlasnik auta stanarima D1 nije poznat. Pokušavali smo da zovemo policiju koja se ograničava na to da je auto propisno parkiran na parkingu, da vozilo nije kradeno itd - navodi jedna od sugrađanki za portal "Infocentrala" i dodaje: 

- Usmeravaju nas na komunalnu policiju koju Jagodina nema, a komunalna inspekcija se ograđiuje da to nije javni prostor već parking zgrade. Mi smo bespomoćni, izmučeni, iznureni od nespavanja, nervoze i konstantnog uznemiravanja. Ne znamo kome da se obratimo za pomoć da se ovaj problem reši i da vlasnik automobila reši problem sa alarmom - zaključila je. 

Nadležni organi za održavanje javnog reda i mira su Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija, inspekcijski organi i drugi nadležni organi u skladu sa zakonom utvrđenim delokrugom, propisiuje Zakon o javnom redu i miru. 

U smislu ovog Zakona upotrebljeni izrazi imaju sledeće značenje: javni red i mir – jeste usklađeno stanje međusobnih odnosa građana nastalo njihovim ponašanjem na javnom mestu i delovanjem organa i organizacija u javnom životu radi obezbeđenja jednakih uslova za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana zajemčenih Ustavom;

Javno mesto jeste prostor dostupan neodređenom broju lica čiji identitet nije unapred određen, pod istim uslovima ili bez posebnih uslova;

Prekršaji protiv javnog reda i mira jesu protivpravna dela kojima se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral, ugrožava opšta sigurnost imovine, vređaju ili ometaju službena lica ili se na drugi način narušava javni red i mir;

Buka je neželjen ili štetan zvuk jakog intenziteta; dozvoljena jačina buke jeste maksimalna jačina buke čiji intenzitet je utvrđen propisima o zaštiti životne sredine od buke.

Smatraće se da je prekršaj ili krivično delo iz ovog zakona izvršeno na javnom mestu i kad je radnja izvršenja na mestu koje se u smislu stava 1. tačka 2) ovog člana ne smatra javnim mestom, ako je to mesto dostupno pogledu ili čujnosti sa javnog mesta ili je posledica nastupila na javnom mestu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: infocentrala

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike