24SEDAM IRIG Jezera koja morate posetiti

27.06.2022

11:13

0

Autor: 24sedam

Za turizam je najznačajniji termomineralni izvor koji se na teritoriji opštine javljaju u Vrdniku

24SEDAM IRIG Jezera koja morate posetiti
Dobrodol - Copyright Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija

Hidrografsku sliku opštine čine brojni izvori, bunari, potoci i tri veštačka akumulaciona jezera.

Za turizam je najznačajniji termomineralni izvor koji se na teritoriji opštine javljaju u Vrdniku.

Izvor u Vrdniku je otkriven u oknu starog rudnika kamenog uglja koji je radio od 1804. do 1968. godine nakon čega je iz istog počela eksploatacija vode. Voda je termomineralnog karaktera sa temperaturom od 32,5oC.

Zahvaljujući postojanju termalne vode i njene dugogodišnje primene u terapijske svrhe kao i očuvanog prirodnog okruženja, Vrdnik je proglašen banjsko-klimatskim lečilištem. Ova voda se uspešno primenjuje kod lečenja sledećih bolesti: ekstraartikularni reumatizam, fibroziti, mioziti, panikuliti, degenerativni reumatizam, artroze, spondiloze, hronični inflamatorni reumatizam, hronični evolutivni poliartrit, behterevljeva bolest.

Pored termomineralnih voda i izvora na području opštine Irig treba pomenuti i postojanje površinskih voda. Od svih fruškogorskih opština ova opština ima najviše vodotokova. Na teritoriji opštine Irig prvenstveno radi navodnjavanja okolnih poljoprivrednih površina i regulisanja erozija izgrađene su veštačke hidroakumulacije koje osim primarne funkcije pružaju mogućnost razvoja kupališnog turizma i sportskog ribolova.

Jezera na teritoriji opštine Irig su:

Jezero Dobrodol

Jedno od najlepših sremskih jezera. Izuzetan mir i lepota prirode pružiće Vam dodatno uživanje. Površina jezera je 45 ha, a dubina oko 6 m. Izuzetno zdrava voda ovog jezera sa obiljem hrane čini da jezero obiluje krupnim primercima šarana, amura i smuđa. Babuška i bela riba uvek se uspešno love.. Jezero je poribljeno sa 30 000 šarana "divljaka".Ribolov se vrši samo sa obale.

Jezero Šatrinci

Jezero je bogato smuđem, babuškom, amurom, šaranom i belom ribom. Poznata destinacija za sportski ribolov. Obale su ponegde nepristupačne. Jezero se nalazi na potoku Međaš nekoliko kilometara južnije od Krušedola, a neposredno iznad sela Šatrinci.
Jezero je veliko i okruženo predivnim zelenim pojasom i najčešće se leti koristi kao kupalište i izletište. Na plaži na raspolaganju su tuševi, tereni za odbojku na pesku, stoni tenis, mali kafe bar, mesto za kampovanje, roštilj...Ribolov se vrši samo sa obale.

Jezero Borkovac

Izuzetno bogato jezero gde možete loviti soma, smuđa, šarana, amura i babušku. U jezero su puštena dva trofejna primerka smuđa od 1,7 m dužine. Jezero je 42 ha površine i max. dubina mu je oko 5 m. Na obali jezera imate lepo uređenu plažu sa kafićem gde možete provesti prijatne trenutke odmora. U jezeru je stalno prisutno oko 30 000 šarana.Ribolov se vrši samo sa obale.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Irig koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike