Dva veka postojanja značajne srpske svetinje kod Požege: Sagradio je veliki vladar Miloš Obrenović od cigle i kamena!

28.08.2022

05:35

0

U kompleksu kneza Miloša Obrenovića, biće upriličen kulturno-umetnički program

Dva veka postojanja značajne srpske svetinje kod Požege: Sagradio je veliki vladar Miloš Obrenović od cigle i kamena!
16615952881618327515pozega-dobrinja-litijum-fotorina2 - Copyright RINA

Na samo 20 kilometara od Požege, podno planine Maljen, nalazi se spomen kompleks Miloša Obrenovića, jednog od najznačajnih vladara srpske istorije. Na mestu gde se nekada nalazila stara brvnara u selu Gornja Dobrinja, podigao je zadužbinu građenu od kamena i cigle, crkvu posvećenu apostolima Sv. Petru i Pavlu, koja će u nedelju 28. avgusta proslaviti svoj veliki jubilej 200. godina postojanja.

- U kompleksu kneza Miloša Obrenovića, biće upriličen kulturno-umetnički program. Pre samog programa prisustvovaćemo svetoj arhijerejskoj liturgiji od 9 časova, gde ćemo imati čast da budemo deo liturgije kojom će načalstvovati njegovo Preosveštentvo Episkop Žički Gospodin Justin - kazala je direktorka Turističke organizacije Požega Nataša Bradonjić.

Ovo neobično zdanje vredan je spomenik narodnog neimarstva. Njegova osnovna funkcija je bila smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti.

Ovim istorijskim povodom, pod pokroviteljstvom opštine Požega, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i Turističke organizacije opštine Požega, biće upriličen kulturno-umetnički program u kome će učestvovati eminentni umetnici srpske tradicije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike