Seničić: Do kraja nedelje očekujemo odgovor osiguravajućih kuća o turističkim aranžmanima

20.10.2020

10:26 >> 11:10

0

Autor: M. I.

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) rešenje vide u produžetku aneksa polisa osiguranj

Seničić: Do kraja nedelje očekujemo odgovor osiguravajućih kuća o turističkim aranžmanima
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić naveo je danas da se ove nedelje očekuje da osiguravajuće kuće aneksom ugovora produže polise osiguranja do kraja godine, jer se time ne uvećava rizik osiguravajućih kuća.

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) danas su istakli da će se  “većina turističkih agencija uskoro zatvoriti ukoliko su bankarske garancije iz novog Pravilnika o garancijama putovanja jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje turističkih agencija”. Time će se, navode iz ovih udruženja, “u pitanje dovesti i milionske uplate putnika, čiji aranžmani nisu realizovani zbog pandemije virusa korona”.

Da se to ne bi dogodilo i da bi se prekinula blokada u kojoj se agencije nalaze već 20 dana, ova dva udruženja, ali i Aleksandar Seničić rešenje vide u potpisivanju aneksa ugovora prethodnih garancija. Seničić je za “24sedam” bliže objasnio zahtev turističkih udruženja:

– Ono što se zapravo traži je potpisivanje produžetka aneksa polisa osiguranja, odnosno da se one produže ili do kraja godine, ili do sredine januara. Tako će agencije moći da prodaju i realizuju ovo malo putovanja, a ne bi morale da se prave nove polise. Isto tako, dobićemo na vremenu da nađemo dugoročnije rešenje problema – poručio je on i dodao da se odluka očekuje “do kraja nedelje”.

Profimedia

– Očekujemo odluku koja bi svima išla u korist, jer na ovaj način niko neće snositi posledice. Rizik ne postoji – poručio je Seničić.

Bankarske garancije nedostižne

Udruženje turističkih agencija navode i da predviđeni iznosi za bankarske garancije su nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra.

Kako navode u UTAS-u i ANTAS-u, sve je dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 posto usled pandemije virusa korona.

Oni ponavljaju svoj stav da individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu putnika.

Smatraju da ovakva vrsta osiguranja neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu.

– Kako bismo mogli da nastavimo da poslujemo po zakonu, osim hitnosti aneksa, tražimo da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo radnih grupa koji pripremaju pravilnike za regulisanje našeg rada – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike