Danka na neverovatan način "spasava" dragačevske brakove: Vratila se iz Beograda u rodnu Guču i započela jedinstven biznis u Srbiji (FOTO)

21.08.2022

13:30

0

Hrana se priprema na isti način kao u domaćim kuhinjama, a cilj je da svi proizvodi budu iz dragačevskog kraja

Danka na neverovatan način "spasava" dragačevske brakove: Vratila se iz Beograda u rodnu Guču i započela jedinstven biznis u Srbiji (FOTO)
1661083041_1632744218lucani-konyervacija-hrane-na-tradicionalna-nacin-fotorina4 - Copyright RINA

Prateći svetske trendove i aktuelnu epidemiološku situaciju, Danka Mudrinić rešila je da se iz Beograda vrati u rodnu Guču

Uz pomoć porodice ponovo je otvorila kafanu svojih roditelja koja je i najstarija u ovoj varošici, ali je zajedno sa prijateljima odlučila da pokrene i novi posao, ona je odlučila da mirise i ukuse dragačevskog kraja spakuje u konzervu ali na potpuno nov i neobičan način.

Tradicionalno pripreljeno bez konzervansa, aditiva, elmugatora i pojačivača ukusa naš proizvod se štiti iskučivo sterilizacijom na visokoj temperaturi. Dragačevci si odlično prihvatili našu konzerviranu hranu. Kroz šalu kažu da sada uvek imaju spremljen ručak i da smo tako spasili mnoge brakove - rekla je za RINU Danka Mudrinić, povratnica iz prestonice.

RINA
 

 

Hrana se priprema na isti način kao u domaćim kuhinjama, a cilj je da svi proizvodi budu iz dragačevskog kraja. Meso kupuju od lokalnog mesara, a povrće od lokalnog meštana dragačevskog kraja", rekla je Danka.

RINA
 

 

Priprema je krajnje jednostavna, i dovljno je oko pet minuta da sve bude toplo i svervirano, osim pravih dmaćih masnih specijaliteta u Dankinim konzervama mogu s enaći veganska i posna jela.

- Ovo je hrana koju spremaju naše mame i bake tako da ovaj dragačevski kupus ništa se ne ralikuje od onog koji bi probali na Saboru trubača u Guči ili bilo gde drugde. Za samo sevriranje konzerve potrebno je nekih pet minuta, stavi se u hladnu vodu i kada proključa ohladi se i spremna za konzumiranje i to jelo će biti kao da ste ga skuvali u šerpi - izjavila je Jovana Stojanović, tehnolog.

RINA
 

 

Ipak, da bi se došlo do ovakvih rezultata, bilo je potrebno vreme, jer su ovi vredni i zanimljivi ljudi bili rešeni da kvalitet bude prioritet.

- Bilo je potrebno mnogo analiza i provera do toga koliko ga i kada treba kuvati na koliko stepeni. Imali smo problem, niko ovakav vid hrane ne sprema u Srbiji i regionu jer je sve prešlo u industrijsku proizvodnju i to je naša razlika. Svako naše pripremanje hrane kreće seckanjem luka, zapeče se povrće, ništa od aditiva ne koristimo - dodao je Predrag Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike