24SEDAM NEGOTIN Obeležen 16. avgust - Dan formiranja Krajinskog partizanskog odreda

16.08.2022

12:43

0

Autor: 24sedam

Ovakva okupljanja prilika su da sa dužnim pijetetom odamo počast svim poginulim junacima u ratovima za oslobađanje našeg naroda i u međuvremenu preminulim borcima

24SEDAM NEGOTIN Obeležen 16. avgust - Dan formiranja Krajinskog partizanskog odreda
NEG_0341 - Copyright Opština Negotin

81. godišnjica od formiranja Krajinskog partizanskog odreda obeležena je danas u novom gradskom parku u Negotinu, polaganjem venaca i prigodnim obraćanjima dr Slavka Ivanovića koordinatora SUBNOR-a za timočki region i Dragoljuba Ristića,  v.d. predsednika OO SUBNOR Negotin o formiranju i žrtvama koje su članovi odreda podneli. 

"Timočka i Negotinska krajina je istorijski poznato područje u kome suvođeni ratovi i bojevi, podizane bune i ustanci. Većina od njih je istorijski zapisana i ostala u narodnom sećanju. Takođe je poznato ikao područje vrednih zemljoradnika, vinogradara, vocara ali i genetskih ratnika i slobodara uvek spremnih da od osvajača, nasilnikai okupatora brane sebe, svoju porodicu svoj vinograd, njivu, zapravobrane svo]u slobodu, drzavu i ljudsko dostojanstvo.Tako je bilo i 1941. godine, nakon neslavne kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i stvaranja kviclinške Srbije u Krajini, području časnih, hrabrih i poštenih ljudi, dogodilo se ono sto se i očekivalo, to jest tog 16. avgusta u šumi Alija, između sela Mokranja i Rečke, sakupili su se prvi borci, njih 19 i oformili Krajinski partizanski odred." istakao je Ristić. 

Ovakva  okupljanja prilika su  da sa dužnim pijetetom odamo počast svim poginulim junacima u ratovima za oslobađanje našeg naroda i u međuvremenu preminulim borcima.

Poštu su odale i položile cveće delegacije  Opštine Negotin, OO SUBNOR Negotin, Rezervnih vojnih starešina i Civilnih i vojnih invalida rata. Obeležavanju dana formiranja Krajinskog odreda prisustvovali su i predstavnici SUBNOR Majdanpek, Bor, Knjaževac,  Sokobanja i Pirot.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike