Komunalni milicajci će kažnjavati ugostitelje i one koji ne nose maske

23.10.2020

07:15 >> 07:17

0

Do sada su komunalni milicajci inspektori mogli su da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu

Komunalni milicajci će kažnjavati ugostitelje i one koji ne nose maske
Copyright Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon što smo za samo dva dana zabeležili preko 800 novih slučajeva korone, a u utorak rekordnih 512 , Krizni štab je juče doneo odluku da se pooštri kažnjavanje onih koji krše epidemiloške mere tako što će se izmeniti zakon

Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, što znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava u kafićima, restoranima, klubovima.

Te odredbe nalaziće se u izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zadatak nove Vlade čim se formira, prenosi Blic.

Na ovaj način biće moguže rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Sanitarnih inspektora malo

Poštovanje mera trenutno mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je malo. U Beogradu je u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

Kada se izmene zakona usvoje, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta. Naime, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće ista ovlasćenja kao republički sanitarni inspektori.

Do sada su komunalni milicajci inspektori mogli su da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera, odnosno moći će da zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Patrola “24sedam” po srpskim kafićima: Svi nose maske, korona redari rade, a gosti se ne plaše koronavirusa 

Osim četiri sanitarna inspektora u Beogradu kontrolu poštovanja protivepidemioloških mera u prestonici u prethodna dva i po meseca vršilo je 18 turističkih, ekoloških i komunalnih inspektora koji ne mogu da izriču sankcije za nepridržavanje anti-Covid mera već mogu da kažnjavaju nepoštovanje radnog vremena, buku i slično.

Takođe, njima je pomagao i 31 komunalni milicajac, ali ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima na hiljade ugostiteljskih objekata onda je jasno da toliko mali broj inspektora, ne mogu da kažnjavaju većinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike