Gori specijalni rezervat prirode u Vojvodini! Vatrogasci i dobrovoljci se bore sa vatrenom stihijom

27.07.2022

17:51

0

Autor: S.Č.

Požar se na ovom prostoru desio i juče od popodnevnih sati do 20.30 časova

Gori specijalni rezervat prirode u Vojvodini! Vatrogasci i dobrovoljci se bore sa vatrenom stihijom
pasnjaci velike droplje pozar (1) - Copyright Printscreen/YouTube/ EPAR Srbija

Veliki požar izbio je danas popodne u blizini Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ u Kikindi, koje je prirodno dobro od izuzetnog značaja. Pod plamenom su velike površine atarskog prostora, a vatrena stihija širi se ka selu Sajan.

- Na terenu su izašle ekipe vatrgoasaca, spasilaca i dobrovoljaca - rekli su za 24sedam iz Vatrogasne službe u Kikindi. 

Kako su nam rekli, povređenih, na sreću nema.

Uzrok požara zasad nije poznat. 

Požar se na ovom prostoru desio i juče od popodnevnih sati do 20.30 časova. Gasili su ga pripadnici Vatrogasne jedinice iz Kikinde i Čoke, kao i Dobrovoljna vatrogasna društva iz Ostojićeva, Sajana, Jazova i Mokrina, kao i Poljočuvarska služba rezervata. 

Printscreen/YouTube/ EPAR Srbija
 

Gori prirodno dobro

Specijalni rezervat prirode „Pašnjaci velike droplje“ jedino je stanište ovih velikih ptica u Srbiji i jedno od retkih u Evropi i svetu. Ustanovljen odlukom Vlade Srbije 1997. godine, obuhvata okolinu Mokrina, Ostojićeva, Sigeta i Jazova.

Na površini od 6.790 hektara zaštićenog područja, različiti tipovi tla uslovili su postojanje interesantnog kompleksa biljnih i životinjskih zajednica.

SRP „Pašnjaci velike droplje“ predstavlja pravi mozaik stepskih, slatinskih, livadskih, močvarnih i oraničnih ekosistema, sa retkim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se svakako svojom atraktivnošću ističe velika droplja. Tu su i hajdučka trava i slatinski vijuk, lepljivi pucavac, žalfija, različak, grahorica i crveni čkalj. Prisutne su ptice pevačice zaštićene zakonom kao prirodne retkosti -stepska treptaljka i obična travarka, zatim su tu plava vetruška, pčelarica, eja livadarka, ćurlikovac, bela roda, glodar tekunica, osolika muva...

U sklopu SRP „Pašnjaci velike droplje“ sagrađen je i Vizitorski centar koji se nalazi oko 3,5 kilometara severozapadno od sela Mokrin kod Kikinde.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike