24SEDAM VLADIMIRCI Debrc u Vladimircima: Srednjovekovna prestonica kralja Dragutina

04.07.2022

13:20

0

Autor: 24sedam

Postoje izvori koji ukazuju da je kralj Dragutin tu sagradio crkvu u kojoj se zamonašio i nakon toga predao vlast svome bratu

24SEDAM VLADIMIRCI Debrc u Vladimircima: Srednjovekovna prestonica kralja Dragutina
Vladimirci panorama - Copyright Printscreen/ Youtube, Pop Goran

Debrc,  jedna od najvećih i najznačajnijih mesnih zajednica opštine Vladimirci, usred mačvanske ravnice, nekada je bila  prestonica Sremske Kraljevine, srednjovekovne srpske države na čijem čelu je bio Stefan Dragutin Nemanjić. Nažalost, od starog Debrca ostali su jedva primetni tragovi.

Za vreme vladavine moćnog srpskog vladara Stefana Dragutina (kraj XIII veka) Debrc je jedno vreme bio prestonica Sremske kraljevine (1276–1283), odnosno tadašnje Srbije, a o burnoj srednjovekovnoj istoriji ovog kraja svedoče temelji letnje rezidencije kralja Dragutina.

“Kralj Dragutin koji je svoje vreme provodio u mestu Debrc kao „Sremski kralj“ ostavio nam je nasleđe kojim se ponosimo, ali reka Sava je svojim vodenim tokom odnela veći deo ostataka, pa su dalja arheološka istraživanja otežana i za sada je to mesto turistički nedostupno, ali postoje planovi o detaljnim istraživanjima kako bi detaljnije otkrili tragove svoje prošlosti”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci, piše macvanski.info.

Postoje izvori koji ukazuju da je kralj Dragutin tu sagradio crkvu u kojoj se zamonašio i nakon toga predao vlast svome bratu.

“Zanimljivo je navesti da je za vreme njegove vladavine Beograd prvi put ušao u teritoriju Srbije, pa se meštani naše opštine nekada pohvale gostima kako je Beograd baš iz Debrca postao deo naše države i jedan od sedišta dinastije Nemanjića”, s ponosom ističu u Turističkoj organizaciji Vladimirci.

Crkva u spomen kralju Dragutinu

Crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Debrcu podignuta je 1941. godine i pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Crkva je posvećena Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci Svetoj carici Jeleni i podignuta je u spomen kralju Stefanu Dragutinu. Pre podizanja ovog hrama, između Debrca i Novog Sela je na lokalitetu „Crkvina” postojao manastir zadužbina kralja Dragutina, a na lokalitetu „Zavetnjača” postojala je crkva „Pokajnica” kralja Dragutina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Vladimirci koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike