24SEDAM KRALJEVO Grad ulaže u poljoprivredna gazdinstva, ali pruža i mogućnost poljoprivrednicima da posete međunarodne sajmove

14.07.2022

09:22

0

Autor: 24sedam

Od 5. maja do 3. juna ove godine, koliko je trajao Javni oglas za prijavljivanje poljoprivrednika – nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, stiglo je 150 prijava

24SEDAM KRALJEVO Grad ulaže u poljoprivredna gazdinstva, ali pruža i mogućnost poljoprivrednicima da posete međunarodne sajmove
Kraljevo - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Kraljeva i ove godine potpisali su ugovore sa Gradom o dodeli sredstava za podsticaje investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u okviru Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2022. godinu na teritoriji grada Kraljeva.

Od 5. maja do 3. juna ove godine, koliko je trajao Javni oglas za prijavljivanje poljoprivrednika – nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, stiglo je 150 prijava. Prema rečima Dragana Čorbića, iz Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva, 145 poljoprivrednika je ostvarilo pravo da dobije sredstva, jedan je odustao, a četvoro nisu ispunili uslove. Za tu namenu, od predviđenih 37.000.000, potrošeno je 30.020.000 dinara.

Najviše poljoprivrednika je dobilo sredstva u sektoru mleko – za nabavku umatičenih krava i junica – 90. U sektoru meso – što podrazumeva nabavku teladi za tov, 41 korisnik je dobio sredstva. Devet je potpisnika ugovora u sektoru voće i povrće – što obuhvata nabavku sadnog materijala, krčenje i pripremu zemljišta, nabavku plastenika, a pet je u sektoru pčelarstvo – što podrazumeva nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Prena Čorbićevim rečima, maksimalan iznos sredstava koji mogu da dobiju je 250.000 dinara. Sredstva će im u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora biti uplaćena. Tokom prethodne sedmice, ugovore je već potpisalo četrdeset poljoprivrednika na koje se vode domaćinstva.

Poljoprivrednicima ova sredstva veoma znače da započnu odnosno nastave da se bave određenom poljoprivrednom delatnošću. Među ovogodišnjim potpisnicima su i oni koji za sredstva konkurišu iz godine u godinu, u zavisnosti od trenutnih potreba, a u čemu im je novčana podrška Grada dragocena.

Grad svake godine izdvaja sredstva za podsticaj ruralnog razvoja. Ove godine je u budžetu Grada Kraljeva za 2022. godinu, za poljoprivredu, ukupno izdvojeno više od 80.000.000 dinara.

„Pored sredstava koja dobijaju poljoprivrednici potpisnici ugovora, Grad je opredelio i sredstva koja će koristiti poljoprivredici koji žele da odu na sajmove, a prvi put ove godine grad Kraljevo će obezbediti sredstva za odlazak na sajam poljoprivrede u inostranstvu. Mislim da je jako važno da poljoprivrednici, pogotovo oni mlađi, odu na sajmove, tamo nauče nešto novo, vide nešto novo, budu u prilici da kupe i mašine i alate, unaprede svoje znanje… Mi ćemo svake godine obezbeđivati sredstva i za te namene“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetivši na to da su nekada naši poljoprivredni proizvođači čekali u redovima kako bi se prijavili za raspodelu sredstava za poljoprivredu, a danas se to radi na potpuno drugačiji način – „po raspisanom konkursu poljoprivrednici imaju rok za predaju dokumentacije, mogu čak sami sebe da izboduju jer je transparentno na koji način se vrši bodovanje“.

Grad se trudi da pomogne, pogotovu mlađim ljudima, tako da mladi koji žive na selu dobijaju dodatne bodove, a oni koji imaju četvrti stepen stručne spreme i više od toga dobijaju još dodatnih bodova.

„Naš cilj je da pomažemo ljudima, pogotovu mladima koji žive na selu i tu žele da ostanu i opstanu“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzićprilikom potpisivanja ugovora sa poljoprivrednicima, među kojima su uglavnom bile mlađe generacije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike