"Moj pas je samo pola sata bio bez povoca...": Ko truje pse na Zlatiboru?! U poslednjih mesec dana uginulo njih 11! (UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ)

14.07.2022

11:28

0

Meštanka priča da su u kesama viđali meso i kosti koji su preliveni žutom tečnošću za koju se sumnja da je kreozan

"Moj pas je samo pola sata bio bez povoca...": Ko truje pse na Zlatiboru?! U poslednjih mesec dana uginulo njih 11! (UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ)
otrovan pas (4) - Copyright RINA

Jezivi prizori tokom poslednjih mesec dana mogu se videti na Zlatiboru, jer je na ovoj planini otrovano 11 pasa, od čega je devet vlasničkih. Nakon obavljene obdukcije utvrđeno je da je u pitanju trovanje kreozanom.

- Moj pas je samo pola sata bio bez povoca, kad smo se vratili kući dobio je temperaturu, odmah smo ga stavili u auto i povezli kod veterinara, ali je uginuo na zadnjem sedištu u najgorim mukama. To nije ni prvi ni jedini slučaj koji se dogodio u relativno kratkom vremenskom periodu. Svi su uplašeni za svoje ljubimce, ali i za svoj život jer je kreozan opasan i za ljude - kaže za RINU vlasnica psa.

Ona dodaje da su u kesama viđali meso i kosti koji su preliveni žutom tečnošću za koju se pretpostavlja da je upravo taj opasan otrov. O ovom slučaju obaveštene su sve nadležne inspekcije.

- Nadamo se da će se ovom stati na put, jer je zaista veliki problem i u opasnosti su i naši životi, pritom gledamo naše ljubimce kako umiru u velikim bolovima i strašnim mukama. Situacija je alarmantna i očekujemo da neko obrati pažnju na naš problem. Ko baca te kese sa mesom i otrovom mora da se utvrdi, kako bi se tome stalo na put - ističe vlasnica uginulog psa.

Osim na Zlatiboru slična situacija dogodila se i u Užicu jer je na Mendinom brdu takođe otrovano 11 pasa istim žutim prahom.

Prva pomoć!

Ono što na prvi pogled možete videti kod pasa otrovanih kreozanom je izraženo dahtanje i ubrzano disanje. Veterinari savetuju da je svaki minut važan i da je neophodno odmah reagovati. Obavezno je izazvati povraćanje 3% hidrogenom, kako bi izbacili otrov koji su pojeli i davati dok pas iz usta ne počne izbacivati belu penu. Nakon toga potrebno je dati kapsule aktivnog uglja i hladiti blesnu životinju ledom ili vodom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike