24SEDAM NEGOTIN Na Kusjaku održana manifestacija „Dunav je moje more“

11.07.2022

13:12

0

Autor: 24sedam

Najbolja u kategoriji devojčica bila je dvanaestigodišnja Mila Šogorović sa 421 gramom ulovljene ribe

24SEDAM NEGOTIN Na Kusjaku održana manifestacija „Dunav je moje more“
Dunav - Copyright Printscreen/YouTube

Smena oblačnog i sunčanog vremena i vetar nisu omeli Negotince da uživaju u još jednoj manifestaciji „Dunav je moje more“.

Negotin se nakratko ove nedelje „preselio“ na Kusjak, a brojni građani uživali su u programima koji su priređeni u okviru manifestacije „Dunav je moje more“ koju je po 12. put organizovala Turistička organizacija opštine Negotin.

Tradicionalno takmičenje u pecanju koju TOON organizuje pod pokroviteljstvom lokalne samouprave u saradnji sa Udruženjem sportskih ribolovaca “Timok” iz Negotina, okupilo je čak 24 mališana i dece do 14 godina. Trava koja godinama „krade“ priobalje ometala je uporne male ribolovce, koji su svoj ulov, nakon merenja vraćali u vodu.

U muškoj konkurenciji četrnaestogodišnji Aleksa Mikulović osvojio je prvo mesto sa ulovom od 853 grama, njegov tri godine mlađi brat Nikola Mikulović drugo sa 818 grama ulovljene ribe, a desetogodišnji Nikola Šogorović treće sa 595 grama.

„Pecam od svoje šeste godine, a pecao sam danas zajedno sa svojim bratom. Obojica smo deda Banetova škola, jer su nas on i baka naučili da zavolimo ribolov“, rekao nam je Aleksa Mikulović.

Najbolja u kategoriji devojčica bila je dvanaestigodišnja Mila Šogorović sa 421 gramom ulovljene ribe. Godinu dana mlađa Staša Živanović bila je drugoplasirana sa 311 grama, a sedmogodišnja Sofija Grekulović treća sa 287 grama.

„Znam da pecam, ali se time ne bavim. Jednostavno sa probala i pobedila“, kratko nam je rekla Mila Šogorović.

Sa posebnim nestrpljenjem se očekivao „Kusjački kotlić“ koji je ove godine okupio stare znalce ove manifestacije, ali i neke nove i buduće nade gastronomije. U konkurenciji od 16 ekipa prvo mesto osvojio je dvojac Ljiljana i Zlatomir Adamović iz ekipe „Dušanovačko brdo“ iz Dušanovca.

Stručni žiri u sastavu: Staniša Kržanović Miročanac, poznati ugostitelj i vitez kulinarstva, Ljubiša Miletić iz Udruženja sportskih ribolovaca “Timok” i Aleksandar Točaković, koji je za sve posetioce pripremio riblju čorbu, odlučili su da drugu nagradu dodele ekipi “Od srca srcu” iz Samarinovca koju su činili Nikola, Dejan i Dragiša Prvulović, a treće ekipi “Portiklica” u sastavu: Momir Lero i Gvozden Golubović.

“Svako ima neku svoju tajnu. Ja sam lovac i obožavam začine. Za mene riblja čorba ako nije jače začinjena nije dobra. Ko je glavni, supruga ili ja? Pa, ja kuvam, a žena je glavni degustator”, kaže Zlatomir Adamović.

Organizator je, inače, dodelio i diplome trojici najmlađih učesnika “Kusjačkog kotlića”: Bogdanu Đuriću, Bogdanu Jovanoviću i Urošu Iliću koji su bili i više nego dobri pomagači starijim kolegama.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike