24SEDAM KRALJEVO Raspisani javni pozivi za podsticaj zapošljavanja

08.06.2022

14:19

0

Autor: 24sedam

Konkurs za subvencije samozapošljavanja ukupno 16 lica, za koji je izdvojeno 4,95 miliona dinara, otvoren je do 30. juna

24SEDAM KRALJEVO Raspisani javni pozivi za podsticaj zapošljavanja
Kraljevo - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Kako bi se smanjio broj nezaposlenih kojih na teritoriji Kraljeva ima nešto manje od 8.000, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i lokalna samouprava raspisali su javne pozive za tri aktivne mere zapošljavanja.

Udruženim sredstvima od ukupno 15,8 miliona dinara, od kojih je iz gradske kase izdvojeno 8, a iz državnog budžeta 7,85 miliona dinara, subvencionisaće se projekti samozapošljavanja, realizacija stručne prakse za svršene srednjoškolce i studente, kao i javnih radova za kategorije teže zapošljivih lica.

Konkurs za subvencije samozapošljavanja ukupno 16 lica, za koji je izdvojeno 4,95 miliona dinara, otvoren je do 30. juna. Po rečima Vladana Šekularca, načelnika Odeljenja za preduzetništvo, programe zapošljavanja obrazovanje i nauku, sredstva iznose 300.000 dinara po korisniku, a ukoliko se radi o osobi sa invaliditetom ili korisniku socijalne pomoći uvećavaju se za 30.000 dinara.

– Prioriteti su proizvodne i uslužne delatnosti. Oni koji dobiju sredstva u obavezi su da delatnost obavljaju najmanje 12 meseci i redovno izmiruju sve obaveze – kaže Šekularac.

Za stručnu praksu ove godine izdvijeno je ukupno 5,95 miliona dinara, a u program će biti uključeno do 20 lica u zavisnosti od stručne spreme. Za one sa srednjom školom praksa će trajati šest meseci uz mesečnu naknadu od 22.000 dinara, za lica sa višom spremom do devet meseci sa naknadom od 24.000, dok će za lica sa visokom spremom praksa trajati do godinu dana uz mesečna primanja od 27.000 dinara.

– Taj konkurs je otvoren do utroška sredstava, odnosno do 30. avgusta, a zahtev podnose poslodavci koji takođe moraju ispunjavati prostorne i kadrovske kapacitete – dodaje Šekularac.

Za javne radove, prema njegovim rečima, lokalna samouprava i NSZ ukupno su izdvojili 4,95 miliona dinara, a planirano je da bude angažovano 60 osoba. Javni poziv traje do kraja ovog meseca, a ovim programom obuhvaćene su delatnosti zaštite životne sredine, obnavljanje infrastrukture, kao i socijalni i humanitarni rad i to za lica iz najteže zapošljivih kategorija sa evidencije kraljevačke filijale NSZ. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike