Danas je Međunarodni dan Dunava: Evropa 18. godinu proslavlja veličanstvenu reku dugu 2888 kilometara

29.06.2022

15:00

0

Autor: S.Č.

Kroz Srbiju protiče u dužini od 578 kilometara

Danas je Međunarodni dan Dunava: Evropa 18. godinu proslavlja veličanstvenu reku dugu 2888 kilometara
Pančevački most - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava, reke duge 2888 kilometara, koja kroz Srbiju protiče u dužini od 578 kilometara. I 2022. godine ovaj dan se odvija pod sloganom „Otkrij Dunav".

Da podsetimo, baš na današnji dan 1994. godine, jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je u Sofiji, a ovaj dan prvi put je obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalјa koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavlјaju ovaj dan.

Dunav izvire u Nemačkoj kod grada Donaušingen. Nastaje od dve manje reke, Breg i Brigah. Dugačak je čak 2888 km, čime spada u drugu najdužu reku u Evropi, posle Volge.

Protiče kroz 10 država: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Čak četiri prestonice nalaze se na obalama Dunava  - Beograd, Beč, Bratislava, Budimpešta. Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno More. N

Svakog 29. juna u Evropi se obeležava Međunarodni dan Dunava kroz razne akcije, radionice i događaje.

Dunav protiče i kroz Novi Sad, a ovim povodom oglasio se i gradonačelnik tog grada, Miloš Vučević

- Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran, a danas obeležavamo Međunarodni dan te meni veoma drage reke. Dunav kroz Srbiju pulsira i donosi joj život, prirodna dobra, daje nam osećaj slobode i radosti, on je naša druga kuća. Baš zato je naša obaveza da mu se revanširamo, da ga čuvamo, da bude čist i da služi tako silan našoj deci. Srećan nam Dan Dunava, čuvajmo ga! - napisao je na svom Instagramu Vučević.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike