24SEDAM IRIG Opština bogata biljnim i životinjskim svetom, idealno mesto za odmor u prirodi

15.06.2022

11:17

0

Autor: 24sedam

Fruškogorska oblast predstavlja jedinu oblast u Sremu u kojoj dominiraju šume

24SEDAM IRIG Opština bogata biljnim i životinjskim svetom, idealno mesto za odmor u prirodi
Dobrodol - Copyright Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija

U zavisnosti od reljefnih karakteristika na teritoriji opštine Irig razlikuju se florističke i faunističke zajednice predela Fruške gore i lesne zaravni.

Flora Fruške gore je veoma raznolika i specifična. Na prostoru uže zone Nacionalnog parka raste oko 1000 vrsta biljaka, a njihov ukupan broj, zajedno sa biljkama na prostoru zaštitne zone, prelazi cifru od 1500 vrsta. Ovako velikom raznovrsnošću Fruška gora može da se poredi sa mnogo većim i višim planinama u Srbiji

Fruškogorska oblast predstavlja jedinu oblast u Sremu u kojoj dominiraju šume. One pokrivaju 13,5 % teritorije Srema. Na Fruškoj gori izdvojeno je šest šumskih zajednica koje se nalaze u predelu iriške opštine: zajednica brdske bukve  i lipe,zajednica brdske bukve, kitnjaka i festuke,bukova šuma sa mahovinama,zajednica hrasta kitnjaka i graba sa kostrikom,čista kitnjakova šuma sa festukom ičista kitnjakova šuma sa kiseljakom.  Pored šuma na Fruškoj gori susreću se i travne površine.

Nasuprot Fruškoj gori, na fruškogorskoj lesnoj zaravni šuma gotovo da nema. Samo ponegde se susreću šumarci, a daleko češće su  pašnjaci sa predstavnicama stepskih trava. Predstavnici ovih trava su: majčina dušica, sunovrati, bela detelina, kovilj, grkusa, trbulja, zvezdica i druge.

Atarski predeo je najviše zasejan kukuruzom i pšenicom, manje suncokretom, detelinom i konopljom. Dolinske strane i lesne padine su pod vinogradima i voćnjacima.

Životinjski svet

Životinjski svet  je bogat  i raznovrstan. U šumskom pojasu nalaze se divlje svinje, srne i jeleni, zatim lisice, jazavci i zečevi. Fruška gore je relativno bogata i ornitofaunom. Ovde se može susresti orao krstaš, dok suri orao i orao stekavac samo povremeno posećuju Frušku goru.

Pored njih mogu se sresti kos, slavuj, carica i senica. U predelu lesne zaravni javljaju se poljski miševi, zečevi, prepelice i drugo. Bogat i raznovrstan faunistički sastav, osnova je za razvoj lovnog turizma na ovom području, koji sve više dobija na značaju.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Irig koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike