24SEDAM IRIG Upoznajte Opštinu Irig

28.06.2022

06:11

0

Autor: 24sedam

Opština Irig zauzima 25% Nacionalnog parka "Fruška Gora"

24SEDAM IRIG Upoznajte Opštinu Irig
241140627_1861750097368555_3715680147794967218_n - Copyright Opština Irig

Opština Irig je jedna od opština u Republici Srbiji. se nalazi u Sremu, Vojvodini, na južnim obroncima Fruške Gore i spada u Sremski okrug. Opština Irig se sastoji od 12 naselja. Opština Irig, kao najmanja opština u Vojvodini, smeštena je na obroncima Fruške Gore i na glavnom putu magistralnog pravca Novi Sad - Šabac (M-21), u blizini gradova Novog Sada i Rume, 70 km severozapadno od Beograda. Prostire se na površini od 226 km2 na kojoj živi oko 12.000 stanovnika različitih nacionalnosti u 12 naseljenih mesta. Opština Irig zauzima 25% Nacionalnog parka "Fruška Gora", a njeno centralno mesto Irig nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini od svih opštinskih centara u Vojvodini.

Privreda

Privreda u opštini Irig je veoma raznovrsna sa pretežno prisutnom poljoprivredom sa oko 1400 registrovanih gazdinstava na celoj teritoriji.  Na razvoj poljoprivrede uticali su prirodni faktori poput povoljne strukture zemljišnih površina i za voćarstvo i vinogradarstvo značajan povoljan geografski položaj. Pored poljoprivrede prisutne su i druge delatnosti: industrija, trgovina, građevinarstvo, ugostiteljstvo, a poslednjih godina sve veći značaj se pridaje turizmu.

Vodeće grane u razvoju industrijske proizvodnje su prehrambena industrija, metalna i industrija građevinskih materijala. Razvoj prehrambene industrije zasniva se na preradi voća i grožđa, proizvodnji stočne hrane i komunalnoj klanici. Metalna industrija skoncentrisana je uglavnom u Vrdniku gde posluju preduzeća za  proizvodnju opreme, pribora i mašina, sečenje materijala vodenim mlazom i dr. Industrija građevinskog materijala i njen razvoj zasnovani su na postojećem sirovinskom potencijalu, pre svega glini, na bazi koje je podignuta ciglana u Irigu, koja je u privatnom vlasništvu.

Ono što se ističe kao najznačajnije za razvoj opštine i što se pokazuje kao najprofitabilnije u odnosu na ostale privredne grane, jeste turizam.

Povoljan geografski položaj opštine Irig, dobro povezane saobraćajnice, osam fruškogorskih manastira, mnoštvo spomenika kulture, bogata flora i fauna, zdrava hrana i kvalitetna voda, tradicija vinogradarstva i vinarstva, relativno dobra izgrađenost i opremljenost prostora, tri veštačka jezera uz bogat životinjski svet i duga tradicija lova, termalna voda, prijatan seoski ambijent čine da ovaj kraj, s pravom  može da postane jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Srbije. Zahvaljujući ovim potencijalima opština Irig ima odlične uslove za razvoj mnogih vidova turizma što doprinosi potpunijoj turističkoj ponudi i raznovrsnijem boravku posetilaca.

Kultura

Biblioteka osnovana 1828. godine u Irigu nije u potpunosti odgovarala potrebama Irizana, njihov interes je bio drugaciji. Kao trgovci, radoznao i komunikativan svet, vise im je odgovarala citaonica, pretplacena na novine iz kojih ce oni svakodnevno biti obavestavani sta se u blizoj ili daljoj okolini i uopste u svetu desava. Rodoljubivi Srbi u Irigu, po ugledu na Maticu srpsku, osnovali su zato 1841. godine citaonicu. Cilj osnivanja citaonice bio je da se, pored knjiga na stranim jezicima, kupuje svaka srpska knjiga ili novina koje se pojave, narocito Serbske narodne novine, Serbski narodni list i knjige koje izdaje Matica srpska, da bi se pomogla srpska knjizevnost. Citaonicu u Irigu osnovao je krusedolski arhimandrit Dimitrije Krestic uz pomoc mladih Srba iz Iriga. Osnivacku skupstina citaonice irizani odrzanvaju 23. decembra (po starom kalendaru) 1841. godine. Uspenije Presvete Bogorodice (Velika Gospojina) - gradska slava Iriga Vreme između Velike i Male Gospojine zove se Međudnevice. Tada žene beru međudnevičke trave: kičicu, krlju (ricinus), hajdučku travu (mesečinu), papričicu ili bobicu, ugaslicu, konjski bosiljak, cvet od lipe, zreo rod od korova, drena, šipka, oskoruše, šljive i trna, drugi rod od jabuke (koje ujesen cvetaju) i malu zelenu lubenicu. Ovim travama leče se razne bolesti. Takođe se ostavljaju i međudnevička jaja od živine kao najbolja za upotrebu i rasad.

Turizam

Severni deo iriške opštine obuhvata Nacionalni park Fruška gora koji svojim prirodnim i antropogenim vrednostima predstavlja najprivlačnije turističko područje u Vojvodini. Čist vazduh, kvalitetna voda za piće, lekovito bilje, bogati vinogradi i voćnjaci, zdrava hrana samo su deo ponude. Na Fruškoj gori se nalazi 17 pravoslavnih manastira, nastalih u rasponu od 15 do 16. veka, te je sa pravom nazivaju severnom „Svetom gorom“. Na teritoriji opštine Irig nalazi se osam manastira. Oni predstavljaju pravo bogatstvo opštine  Irig i svakako su značajni u turističkoj ponudi ovog kraja.

Opština Irig ima specifične lokalitete kao što je banja Vrdnik poznata po svojoj termalnoj i lekovitoj vodi, lečenju raznih reumatskih oboljenja, sportskih povreda, ali i po svojim rekreativno-zabavnim sadržajima. Ona je u poslednjih nekoliko godina veoma privlačna turistička destinacija. Smeštaj u Banji Vrdnik se deli na hotelski i privatni smeštaj (apartmani, vile, kuće, sobe za izdavanje). Banja Vrdnik raspolaže sa smeštajnim kapacitetima od preko 900 ležaja, od kojih se polovina nalazi u hotelima (hotel „Termal“ sa preko 300 ležaja i hotel „Premier Aqua“ sa preko 100 ležaja) a druga polovina u domaćoj radinosti. Karakteristika smeštajnih kapaciteta Banje Vrdnik je ta što pruža usluge smeštaja za svačiji džep, odnosno od onog skromnijeg, osnovnog, do luksuznih varijanti koje mogu zadovoljiti želje svakog turiste.

U ponudi je i veliki broj ugostiteljskih objekata sa raznovrsnom ponudom i bogatom sremskom kuhinjom, kao i mnogobrojna izletišta, kao što su Iriški venac i Zmajevac, jezera Međeš, Dobrodol i Borkovac, izvanredna lovišta, samo se neke od mogućnosti za razvoj najrazličitijih formi turizma.

Iriški region je nekada bio nadaleko  čuven po svom vinogorju i vrhunskim vinima, ali je bolest vinove loze filoksera potpuno uništila iriško vinogorje. Međutim u poslednje vreme ponovo se sadi vinova loza, sve je više novih zasada i proizvođača kvalitetnih vina, koja se mogu probati u mnogobrojnim podrumima privatnih proizvođača i u tri poznate vinarije: vinariji „Kovačević“,vinariji „Mačkov podrum“ i vinariji „Deurić“.

Značaj  turistički proizvod opštine Irig predstavljaju turističko-privredne i kulturne manifestacije koje su na ovom prostoru brojne. Manifestacije koje se održavaju u iriškoj opštini vezane su za kulturu i poljoprivredne proizvode sa ovih prostora. One predstavljaju sponu između prošlosti i sadašnjosti i svakako mnogo doprinose afirmaciji ovog kraja.

Sport

Sportski savez opštine Irig osnovan je 16. januara 1985. godine (prvobitno SOFK opštine Irig). Sportski savez opštine Irig svojim programskim sadržajima, sportskim, rekreativnim, edukativnim i trim aktivnostima obuhvata, interesno okuplja i organizuje građane svih uzrastnih kategorija. U funkciji sportskog saveza, kao prioritetan programski zadatak, su školovanje, stručno usavršavanje i edukacija kadrova sportske kulture i održavanje, adaptacija, izgradnja i opremanje objekata sportske kulture. Koncepcija razvoja i unapređenje sportske kulture Irig temelji se na postojećem idejnom konceptu (Projekcija - Strategija razvoja sportske kulture na teritoriji opštine Irig), u saglasnosti sa prostorno-materijalnim pretpostavkama razvoja ove oblasti.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Irig koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike