24SEDAM KRALJEVO Osvećen Hram Svih Svetih u Adranima

19.06.2022

15:10

0

Autor: 24sedam

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, ovo je veliki dan za sve meštane Adrana

24SEDAM KRALJEVO Osvećen Hram Svih Svetih u Adranima
DSC_1878-Copy-800x533 - Copyright Grad Kraljevo

Nadomak Kraljeva, u mestu Adrani, na parceli koja se nalazi preko puta železničke stanice izgrađen je Hram posvećen Svim Svetima, a uz činodejstvovanje Njegovog preosveštenstva episkopa žičkog g. Justina upriličeno je osvećenje kamena temeljca i polaganja povelje u Hram.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, ovo je veliki dan za sve meštane Adrana, a zahvaljujući jednom od njih koji je donirao svoj plac crkvi, Grad, Eparhija žička i meštani, koji su obezbedili dobrovoljne priloge, zajedničkim snagama započeli su gradnju ovog hrama.

„Svako mesto u okolini Kraljeva, prigradsko naselje i selo, treba da ima svoju crkvu i upravo zbog toga Grad je doneo odluku da obezbeđuje sredstva za tradicionalne crkve i verske zajednice. U budžetu za 2021. godinu opredeljeno je 5.000.000, a ove godine je taj iznos uvećan na 10.000.000 dinara“, pojasnio je Terzić, pa dodao da će Grad, u dogovoru sa vladikom i Eparhijom žičkom, nastaviti da gradi hramove, parohijske domove, prostore za paljenje sveća, sve što je potrebno vernicima pravoslavne crkve.

„Kraljevo godinama, pa i decenijama, nije obezbeđivao značajnija finansijska sredstva u izgradnju crkava. U razgovoru sa sveštenicima i vladikom, doneta je odluka da, sada kada ima više sredstava, Grad pomaže crkvu i vernike. Eparhija žička, vernici i Grad, moramo zajedno da gradimo jer samo zajedničkim radom i slogom izrastaju hramovi i crkve“, poručio je gradonačelnik.

Prema rečima paroha u Adranima jereja Miroslava Andrića, praznik Svih Svetih, kome je hram posvećen, zaokupljuje celu tvorevinu Božju i sve ljude koji iskoračuju iz ovoga smrtnog sveta i hrle ka Hristu.

„Sa Božjim blagoslovom i blagoslovom vladike g. Justina, sabrali smo se u ovom svetom Hramu da proslavimo slavu. Crkva je izraz pravoslavnosti i našeg hrišćanstva i namenjena je narodu mesta Adrani, ali i svima koji imaju nameru da se Bogu pomole i nađu mir“, izjavio je jerej Andrić.

Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin preneo je vernom narodu, milošću i blagouverenjem Oca Nebeskog, blagoslov iz manastira Crna reka, gde su položene mošti velikoga čudotvorca Svetog Petra Koriškoga.

„Ovo je veliki dan za mene, koji hoću da podelim sa vama, i zato prenosim blagoslov, svetlost, silu, moć, blagodat, onoga mesta. Neka blagodat i sila budu u ovom Hramu od Svetog Petra Koriškoga i od samoga Boga“, poručio je vladika, pa istakao:

„Danas u prvoj nedelju po Duhovima, Crkva naša proslavlja Sve Svete. To je plod Duha Svetoga, a plod Duha Svetoga jeste i Crkva jer je sazdana Duhom Svetim. Život naš u Crkvi jeste stalno približavanje Presvetoj Trojici, a nažalost, nekada po našoj slabosti i udaljavanje, a zadatak i cilj nama hrišćanima jeste da se neprekidno približavamo Presvetoj Trojici tako što ćemo držati zapovesti Božje. Kada to činimo, pomažemo čitavom svetu, a vidite i sami da je svetu potrebna pomoć i Božja i božjih ljudi. Reklo bi se da danas u svetu nema više božjih ljudi, a ja vam kažem da nema božjih ljudi, ne bi bilo potrebe da postoji ni svet, a svet upravo postoji zbog Svetih jer Sveti drže ovaj svet.“

Vladika je u besedi poželeo da Gospod Bog bude uz sve one koji grade ovaj Hram, koji se trude, koji se mole i na bilo koji način pomažu da Hram doživi svoje potpuno utemeljenje i osvećenje i preda se narodu na duhovnu korist.

Pre nego što je izgradnja i počela, meštanin Adrana Milan Radičević poklonio je parcelu crkvi, a autor idejnog rešenja je arhitekta dr Ljubiša Folić iz biroa „Eparhijska radionica“. Crkva je u obliku upisanog krsta sa jednom kupolom i tri apside, površine 72 kvadrata, u vizantijskom stilu, svetogorskog tipa. Na ulazu u portu nalazi se i zvonik, a planirana je i izgradnja parohijskog doma i krstionice uz njega.

Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin saglasio se sa željom meštana da Hram nosi naziv Svih Svetih,  koji se obeležava u prvoj nedelji po Duhovima, a ove godine se obeležava 19. juna. Ovaj praznik Srpska pravoslavna crkva je ustanovila zato što nemaju svi kanonizovani sveti svoje dane određene za praznovanje, kao i zato što se ne znaju imena svih onih koje je Gospod proslavio.

U izgradnji prvog Hrama u Adranima, pomogli su Grad, Ministarstvo pravde, privredna preduzeća i brojni pojedinci. Osvećenju kamena temeljca i polaganja povelje u Hram, pored brojnih meštana Adrana i okoline, sveštenstva, gradonačelnika grada Kraljeva i načelnika Raškog upravnog okruga, prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća Grada, direktori javnih preduzeća.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike