Ovaj fenomen viđa se na našim prostorima i još na samo jednom mestu: Odbrojavaju se dani do cvetanja Tise

08.06.2022

19:12

0

Autor: M.P.

Događaj koji godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije

Ovaj fenomen viđa se na našim prostorima i još na samo jednom mestu: Odbrojavaju se dani do cvetanja Tise
cvetanje tise - Copyright Profimedia

Stanovnici Kanjiže predstojeće dane očekuju sa velikim nestrpljenjem kako se bliži jedinstveno cvetanje reke Tise.

Ovaj prirodni fenomen, koji se inače može videti samo na reci Tisi i na Žutoj reci u Kini, zavisi od hidroloških i klimatskih uslova.

Ljubavni ples

Insekt koji se zove Tiski cvet živi u mulju reke i kada jedinke dospeju u treću godinu života, tada izlaze na površinu kako bi se rojile, a nakon kratkog ljubavnog plesa, one završavaju svoj životni vek. Tokom volšebnog leta na površini vode, stvaraju se slike koje oduzimaju dah.

Iako je nemoguće znati mnogo unapred kada će se desiti taj prirodni fenomen, oni koji često borave na Tisi, u prvom redu čamdžije i ribari, prvi su koji prepoznaju momenat kada će cvetati Tisa. Prethodnih godina cvetanje se dešavalo od 6. do 26. juna.

Profimedia
 

 

- Uslovi za početak cvetanja Tise su ekstra. Voda je čista, vodostaj reke je letnji i samo se čeka da sve bude potaman, pre svega temperature vode koja je sada oko 22 stepena Celzijusa, a za cvetanje je potrebno da bude 23 stepena. Kada će cvetanje početi, sve zavisi da li će biti toplo vreme, ili će se u slučaju kiše i zahlađenja voda u reci malo rashladiti i pomeriti početak cvetanja. To se nikada ne zna, treba biti strpljiv i dočekati tiski cvet - kaže Čaba Šarnjai iz Kanjiže, koji u vreme cvetanja Tise brodićem "Tisin tango" sa znatiželjnim ljubiteljima prirode već godinama kod Kanjiže krstari rekom prenosi Blic.

Upravo ovaj prirodni fenomen godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za turizam Žombor Ujvari istakao je da ta opština ima sreću što je cvetanje Tise baš u njihovom mestu najatraktivnije.

Profimedia
 

 

- Prirodni uslovi za cvetanje Tise su ovde najbolji, a reka Tisa je jedan od naših bisera. Čitava obala je sređena i građani uživaju u sadržajima, na čijim razvojima mi već godinama radimo -istakao je Ujvari, dodavši da ga raduje što iz godine u godinu cvetanje Tise obilazi sve veći broj gostiju Kanjiže - rekao je on prošle godine. 

Veličanstven prizor

Cvetanje Tise se dešava u predvečerje oko 18 sati i potraje oko dva sata. Tada se na deonicama reke sa glinovitim koritom na površini najpre pojavljuju larve iz kojih se za kratko vreme izluče nežni insekti lepršavih svilenkastih krila, bezopasno izleću na biljke, drveće pa i ljude i otpočinju presvlačenje u zrele jedinke.

Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izlaziće na površinu vode i u naredna dva ili tri dana produžava svoju vrstu, ali i odmah skončava, dok će iza njih na reci ostajati cvetovi, kao prizor koji očevice nikada ne ostavlja ravnodušnim.

Profimedia
 

 

Iz oplođenih jajašaca se za dve do tri nedelje izlegu larve, koje se ukopavaju u glinovito korito reke i tu budu tri godine, a za to vreme presvlače se oko 20 puta, dok ne dođe vreme da izrone na površinu reke.

Turistički poslenici Sente i Novog Bečeja u čast cvetanja organizuju i festivale sa prigodnim kulturno zabavnim i edukativnim sadržajima, prenosi Dnevnik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike