24SEDAM RUMA: Kinezi ulažu 100 miliona evra u Rumu! Fabrika površine 100.000 m² kreće uskoro sa gradnjom!

11.05.2022

14:58

0

Autor: 24sedam

Ovaj projekat će imati veoma veliki pozitivan uticaj na opštinu Ruma i privredu u okruženju, istakla je Ćirićeva

24SEDAM RUMA: Kinezi ulažu 100 miliona evra u Rumu! Fabrika površine 100.000 m² kreće uskoro sa gradnjom!
280565412_149951877544816_1975657962066741864_n - Copyright ruma.rs

Danas je u Rumi potpisan veoma važan ugovor o prodaji zemljišta između kineske kompanije “Haitian” i Opštine Ruma. Ovo je još jedna u nizu velikih investicija koje su u poslednjih nekoliko meseci stigle u ovu opštinu. 

- Ponosni smo na novu investiciju u našoj opštini jer je kompanija “Haitian” najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, sa 56.000 mašina za brizganje proizvedenih u 2021. godini i godišnjom prodajom od više od 2,2 milijarde evra. “Haitian International” pripada “Haitian Group” holdingu koji se bavi proizvodnjom u pet industrijskih oblasti, uključujući mašine za brizganje, mašine za livenje pod pritiskom, CNC mašine, robote i automatizaciju i servo pogone – istakla je predsednik opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Planiraju da pokriju tržišta u Evropi, Aziji i SAD

Prema rečima generalnog direktora “Haitian International”, Sun Jiminga, ova kompanija proširuje svoje proizvodne baze i investira u Srbiji. Njihov cilj je da uspostave novu proizvodnu bazu sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i autoputem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti tržišta Evrope, Turske, Rusije, Bliskog istoka, Indije, pa čak i SAD. 

ruma.rs
 

- Imajući u vidu položaj, industrijske mogućnosti, raspoloživost kvalifikovane radne snage, raspoloživost zemljišta, kompanija je izabrala Rumu smatrajući da je ova opština najbolje mesto za ulaganje i uspostavljanje proizvodne baze – rekao je generalni direktor kompanije “Haitian International”.

ruma.rs
 

Inače, ova kineska kompanija je kupila dve parcele u Industrijskoj zoni Rumska petlja ukupne površine 36,5 hektara. U prvoj fazi planirana je izgradnja oko 100.000 m² proizvodnih pogona i administrativne kancelarije, sa mogućnošću dogradnje u kasnijim fazama. 

Vrednost investicije 100 miliona dolara

“Haitian International” planira da dovede u Rumu čak četiri industrije: proizvodnju mašina za brizganje, proizvodnju CNC mašina, proizvodnju mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

ruma.rs
 

 

 Krajnji cilj ove kompanije je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje pod pritiskom i 1.000 CNC mašina godišnje. Vrednost investicije je oko 100 miliona dolara.

Nova radna mesta i veliki priliv u budžet opštine

Kako je istakla Ćirićeva, ovaj projekat će imati veoma veliki pozitivan uticaj na opštinu Ruma i privredu u okruženju. 

ruma.rs
 

- Kineska kompanija će zaposliti oko 300 radnika srednje i više kvalifikacije, sa prosečnim zaradama od 650 do preko 1.000 evra. Planiraju ulaganja u obrazovanje i obuku zaposlenih, kako bi nivo tehničkog znanja i veština bio podignut u celoj opštini. Imajući u vidu da je njihov proizvod veoma složen, sa dosta delova koje ne mogu sami da proizvedu, kompaniji će biti potrebna velika mreža domaćih dobavljača, što će značajno uticati na širenje domaće industrije i njen ekonomski rast – istakla je predsednica opštine Ruma.

Ona je dodala da će potpisivanje ovog važnog ugovora sa kineskom kompanijom značajno uticati na budžet opštine.

ruma.rs
 

- Ova investicija je značajna kako sa aspekta otvaranja novih radnih mesta, angažovanja visoko i srednje kvalifikovane radne snage, kao i velikog broja kooperanata sa teritorije opštine Ruma, tako i sa finansijskog aspekta priliva sredstava u opštinski budžet u iznosu od tri miliona evra od prodaje zemljišta čime definitivno još jednom dokazujemo bonitetnost i uspešan rad i poslovanje naše opštine. Kompanije koje donose prosperitet, inovativnost, mogućnost napretka i otvaranje novih poslovnih mogućnosti su i te kako dobrodošle u našu opštinu, jer ovako značajnim investicijama i dobrim poslovanjem stvaramo našim sugrađanima uslove za još bolji i kvalitetniji život – rekla je Ćirićeva.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike