Danas se navršavaju 23 godine od smrti srpskih mladića na Košarama: Darko se borio za otadžbinu do poslednjeg momenta (FOTO)

05.05.2022

21:03

0

Predstavnici Opštine Ljig položili su vence na spomen-obeležje podignuto u čast vojnika Darka Miloševića u parkiću u blizini njegove kuće, kao i na spomenik Dejanu Mitroviću na ljiškom groblju

Danas se navršavaju 23 godine od smrti srpskih mladića na Košarama: Darko se borio za otadžbinu do poslednjeg momenta (FOTO)
Darko Milošević - Copyright RINA

Danas se navršavaju 23 godine otkako su u jeku borbe na Košarama u ranim jutarnjim satima stradali srpski vojnici. Jedan od njih bio je i Darko Milošević iz Ljiga, tada dvadesetjednogodišnji mladić, u čijem rovu su odjeknule dve detonacije.

- Iako teško ranjen, pokušavao je da dozove dva druga koja su bila sa njim u istom rovu. Bio je u veoma lošem stanju… Uniforma sva u rupama, kao i desna strana lica…. Borio se Darko za svoj život do poslednjeg trena. Rane su, ipak, bile preteške za njegovo junačko srce - prisećaju se njegovi ratni drugovi.

Predstavnici Opštine Ljig položili su vence na spomen-obeležje podignuto u čast vojnika Darka Miloševića u parkiću u blizini njegove kuće, kao i na spomenik Dejanu Mitroviću na ljiškom groblju. U Darkovu čast ulica u Ljigu u kojoj je živeo ponela je njegovo ime. Parkić koji se nalazi baš u toj ulici prekoputa njegove kuće krasi njegova bista.

RINA
 

Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006. godine, uz pomoć komšija i Opštine Ljig, napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu, a urađena je i rasveta. Parkić nikada nije prazan, jer je ulica u kojoj se nalazi puna mališana.

Darko je rođen 1978. godine u Ljigu. Za vreme NATO agresije na SRJ nalazio se u 125. motorizovanoj brigadi. Uprkos tome što je bio ranjen u nogu, u prizrenskoj bolnici, gde se oporavljao, insistirao je da bude vraćen na položaj.

RINA
 

Dejan Mitrović rođen je 23. septembra 1974. godine u Valjevu, a osnovnu i srednju školu završio je u Ljigu. U septembarskoj klasi otišao je u vojsku u Jakovo 1993. godine, a prekomandu je dobio u Mladenovac. Stradao je 2. maja 1994. godine u 20 godini od oružja drugog vojnika iz iste kasarne, Šabana Bajramija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike