Ovo takmičenje sve je popularnije u Srbiji: Najmanji delić sekunde može sve da preokrene, potrebne su jake ruke i mišići

21.04.2022

05:10

0

Sve više mladih teži tome da odmeri snagu levice ili desnice sa protivnikom, vraćajući se tako starom narodnom izazovu, starom koliko i sam ljudski rod

Ovo takmičenje sve je popularnije u Srbiji: Najmanji delić sekunde može sve da preokrene, potrebne su jake ruke i mišići
obaranje ruku - Copyright RINA

Sportsko obaranje ruku sve je popularnija sportska disciplina u Prijepolju i okolini, ali i u celoj Srbiji, i sve više mladih teži tome da odmeri snagu levice ili desnice sa protivnikom, vraćajući se tako starom narodnom izazovu, starom koliko i sam ljudski rod.

Predsednik Kluba za sportsko obaranje ruku iz Prijepolja Srđan Nestorović kaže za RINU da je u tom gradu desetak momaka koji se aktivno takmiče, učestvuju na reprezentativnim takmičenjima i bore da budu u konkurenciji za izlazak i na međunarodnu scenu.

- Uglavnom su u pitanju mlađi momci, od 18 do 22 godine, a tražnja za ovim sportom sve je već - kaže Nestorović.

On dodaje da se trude da popularišu sport koji je veoma zanimljiv i ponekad neizvestan, bez obzira na to što se ne čini uvek tako na prvi pogled.

- Svašta se može očekivati. Nekada favorita dočeka na spavanju neko ko je potcenjen i dođe do obaranja ruke za najmanji delić sekunde i iznenada, a nekada meč traje i par minuta. Nerešenog nema! Momci ne odustaju, izgaraju maksimalno i jedan uvek mora da pobedi - napominje on.

Upitan da li momci koji se takmiče imaju iskustva u drugim sportovima ili ih uporedo aktivno treniraju, Nestorović odgovara da svi u tom klubu u Prijepolju isključivo rade teške fizičke poslove, na gaterima i mašinama, i da nijedan ne ide na druge sportove, samo na sportsko obaranje ruku.

Naglašava da su u zabludi oni koji misle da vežbanje u teretani doprinosi jačini ruke.

- Ponekad me pitaju da li vežbanje u teretani poboljšava performanse. Sigurno da je dobro vežbati, ali verujte da nijedan naš takmičar ne ide u teretanu. U pitanju je prirodna jačina ruke i težina fizičkih poslova koji se obavljaju. Naši momci rade po gaterima - izričit je Nestorović.

Reprezentaciju Srbije u ovom sportu očekuje Evropsko prvenstvo u Rumuniji u maju, a očekivanja je za RINU izneo i predsednik Saveza Srbije za sportsko obaranje ruku Nenad Smiljković.

- Imamo najveća očekivanja i nadu da ćemo se uključiti u borbu za medalje. Reprezentativci koji su nedavno osvojili prva mesta na državnom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji su ti koji će nas predstavljati. Najveće nade polažemo u Ivana Veselića iz Valjeva, apsolutnog šampiona Srbije i levom i desnom rukom. On je u kategoriji seniori do 110 kilograma - kazao je Smiljković.

Veselić inače nastupa za klub "Car Dušan Silni" iz Šapca, a prvenstvo Evrope je od 7. do 15. maja u glavnom gradu Rumunije.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike