Deset godina od zemljotresa u Kraljevu: Posledice osetilo oko 80.000 ljudi

03.11.2020

12:43 >> 13:20

0

Od pomeranja tla u selu Grdica poginuo je jedan bračni par - Natalija i Siniša Stašić, kada je na njih pala betoska ploča kuće u kojoj su živeli

Deset godina od zemljotresa u Kraljevu: Posledice osetilo oko 80.000 ljudi
Copyright Profimedia

Navršilo se deset godina od zemljotresa u Kraljevu, kada je u noći između 2. i 3. novembra nastradalo dvoje ljudi, a njih oko 180 zadobilo lakše telesne povrede.

Zemljotres magnitude 5,4 stepena Rihterove skale dogodio se na oko 10 kilometara severoistočno od Kraljeva, prilikom čega je najveći vid oštećenja pretrpelo oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice je osetilo oko 80.000 ljudi.

Od pomeranja tla u selu Grdica poginuo je jedan bračni par – Natalija i Siniša Stašić, kada je na njih pala betoska ploča kuće u kojoj su živeli. Epicentar zemljotresa bio je u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo – Kragujevac.

Profimedia

Pored bračnog para, u Mrčajevcima kod Čačka, preminula je i jedna starija osoba od straha od zemljotresa.

Posle glavnog udara, dešavalo se desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači bio u 3.45 i imao je magnitudu 3,2 stepena.

U gradu nije bilo struje, a nisu radile ni operacione sale

Posledice razaranja tla bile su nemanje struje i grejanja, takođe, voda se nije preporučivala za piće, porodilište je bilo poplavljeno, a u Kliničkom centru “Studenica” nisu radile operacione sale, dok su u prodavnicama popadali rafovi i police.

Najveću štetu pretrpelo je naselje Grdica, a zemljotres se osetio i u Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Smederevu, Čačku, Novom Pazaru, Pirotu, Bujanovcu…

Profimedia

U gradu je proglašeno vanredno stanje, a komizija Kriznog štaba je u prvi mah procenila da je oko 5.000 objekata oštećeno, od čega je 564 proglašeno neupotrebljivim za život.

Pomoć Vlade Republike Srbije

U roku od godinu dana od zemljotresa, Vlada Republike Srbije je obezbedila 2,3 milijarde dinara, sagrađene su 462 montažne kuće, 13.000 domaćinstava je obnovljeno, kao i 8.500 stanova.

Takođe, obezbeđeno je i pet miliona dinara pomoći za Kraljevo i milion dinara za narodnu kuhinju.

Pored Vlade, novčanu pomoć su uputili i mnogobrojni gradovi i opštine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike