Ona je prirodni fenomen zapadne Srbije: Sa ulazom visokim 18 metara i vodopadom pravi je speleološki biser (FOTO)

08.04.2022

07:05

0

Stopića pećina otvorila kapiju za sve posetioce

Ona je prirodni fenomen zapadne Srbije: Sa ulazom visokim 18 metara i vodopadom pravi je speleološki biser (FOTO)
RINA

Udaljena od turističkog centra Zlatibora 19 kilometara, Stopića pećina pravi je speleološki biser čitave zapadne Srbije. Svoju kapiju za sve ljubitelje prirode i posetioce otvara svakim danom u periodu od 9.30 do 18.00.

Stopića pećina nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstvo i Trnava, na nekoliko stotina metara udaljenosti od puta Zlatibor - Sirogojno, što je čini jednim od najpristupačnijih speleoloških objekata Srbije. 

Ulaz u Stopića pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, impozantnih dimenzija, visok 18, a širok između 30 i 40 metara. Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 metara, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

RINA
 

 

Da podsetimo, mnogi posetioci Stopića pećine, pored pećine, obilaze i Gostiljski vodopad i Muzej na otvorenom u Sirogojnu. Radno vreme u prolećnom periodu Muzeja "Staro selo" Sirogojno je od 8.30 do 19.00, a vodopada u Gostilju od 9.00 do 19.00.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti