Ove tri dame uleću u vatru bez problema i pomažu u nevolji: Formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo u selu Pranjani (FOTO)

23.03.2022

06:10

0

Sve je više dobrovoljaca koji su spremni da rizikuju svoje živote kako bi stabla, kuće, ali i ljude spasli od plamena

Ove tri dame uleću u vatru bez problema i pomažu u nevolji: Formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo u selu Pranjani (FOTO)
1647962322IMG_7995 - Copyright RINA

Šumski požari su sve učestaliji tokom letnjih meseci, i u tim situacijama neretko budu ugrožena i domaćinstva koja se nalaze u blizini. Zbog udaljenog i nepristupačnog terena vatrogasne ekipe vrlo često stignu na lice mesta tek onda kad se vatrena stihija poprilično raširi. Zato je formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava od izuzetnog značaja na ruralnim teritorijama.

Sve je više dobrovoljaca koji su spremni da rizikuju svoje živote kako bi stabla, kuće, ali i ljude spasli od plamena. Jedno od sela koje se može pohvaliti pravim herojima jesu i Pranjani na Suvoboru, gde je dvadeset pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Gornja sela“ završilo obuku koja se održavala tokom prethodna četiri vikenda, a obuhvatila je 56 nastavnih časova. 

Obuka je realizovana u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji je nosilac ovog zadatka, a juče je organizovana provera stečenog znanja.


- Dobrovoljno vatrogasno društvo formirali su opština Gornji Milanovac i Sektor za vanredne situacije. Posebno mi je drago što vidim da su pripadnici jedinice i tri dame koje su odlučile da kroz ovaj poziv pomognu sugrađanima u nevolji. Postojanje jednog ovakvog društva je od višestrukog značaja ne samo za ovaj kraj, već će poslužiti i kao podstrek za druga sela na području opštine da se na ovaj način organizuju - rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.
RINA
 

 


Koliko je važno formiranje ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva pokazuje i činjenica da jedinice iz Čačka ne mogu stići za manje od pola sata do Pranjana, a da iz Gornjeg Milanovca dolazak još duže traje.

 

- Mi smo zajedno sa Sektorom do sada uložili oko dva i po miliona dinara u opremanje jedinice, a predstoji nam preraspoređivanje jednog vozila i ulaganje u njegovu ispravnost i osposobljavanje da bi moglo da funkcioniše na ovim terenima. Tu obavezu lokalna samouprava je preuzela na sebe. Želim da naglasim da su pripadnici ovog Društva istinski borci, koji su prihvatili da na dobrovoljnoj osnovi obavljaju buduće zadatke. Mi ćemo kao lokalna samouprava pronaći način kako da im se odužimo. Gospodin Dimitrijević, načelnik Sektora za vanredne situacije, već je dostavio neke predloge, a u narednom periodu donećemo strateške odluke na sednicama Skupštine opštine kako bi oni imali neku satisfakciju za posao koji će obavljati - rekao je Kovačević.

Razlika između pripadnika dobrovoljnog vatrogasnog društva i profesionalnih jedinica svakako postoji, ali će njihova sprega biti veoma značajna jer će dobrovoljno društvo pružiti prvu pomoć profesionalnim vatrogasnim jedinicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike