"Udahnimo život prirodi": 23.000 novih sadnica crnog bora i belog jasena za nova pluća Užica

09.11.2020

14:09

0

Autor: Jovana Vrećo

Biće pošumljeno 9,22 ha kroz dva projekta: jedan projekat se odnosi na sanaciju degradiranih površina i goleti i drugi na formiranje vetrozaštitnih pojaseva

"Udahnimo život prirodi": 23.000 novih sadnica crnog bora i belog jasena za nova pluća Užica
Copyright RINA

U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Grad Užice realizuje akciju pošumljavanja „Udahnimo život prirodi“, a ove godine biće zasađeno 23. 000 sadnica na teritoriji grada, odnosno biće pošumljeno 9,22 ha kroz dva projekta: jedan projekat se odnosi na sanaciju degradiranih površina i goleti i drugi na formiranje vetrozaštitnih pojaseva.

– Pošumljavanje se vrši na pet parcela od kojih je najveća u Krčagovu na lokaciji oko nove crkve, zatim pošumljava se jedna parcela u Ljubanjama, dve parcele koje se nalaze između Gradske plaže i magistralnog puta, na lokalitetu Malo Zabučje, i jedna u blizini deponije Duboko. Vrednost ovih radova je oko 3 miliona dinara od kojih 2,1 sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine – rekao je Ivan Stanisavljevića, član Gradskog veća Grada Užica.

Za vrstu sadnica za pošumljavanje izabrani crni bor i beli jasen. Bor će biti zasađen na parcelama u Krčagovu, Ljubanjama i na dve parcele u blizini plaže, dok će na parceli na lokaciji u blizini deponije Duboko biti zasađen jasen.

RINA

– Pored svih drugih mera koje Grad Užice sprovodi u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, od subvencionisanja mera energestke efikasnosti individualnih domaćinstava i objekata kolektivnog stanovanja, zatim konverzije javnih kotlarnica sa mazuta na gas ili pelet, podele sadnica u okviru akcije „16000 stabala za 16000 ložišta“, pošumljavanje je jedna od najefikasnijih mera za dugotrajno poboljšanje kvaliteta vazduha u našem gradu – rekao je Stanisavljević.

Tokom prethodne godine Užice je realizovalo projekat pošumljavanja 5,2 ha na teritoriji šireg centra grada, a realizacijom ovogodišnjeg projekta ukupna pošumljena površina oko 14,5 ha što Užice svrstava među lokalne samouprave koje su podigle najviše zasada u ovom periodu.

– Grad će nastojati da pronađe još javnih površina pogodnih za pošumljavanje kako bi i narednih godina nastavili sa realizacijom ovog projekta u saradnji sa resornim ministarstvom – zaključio je Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike