Novi Sad u obrazovanje ulaže preko šest milijardi godišnje: Prvaci dobijaju udžbenike, a brojne su olakšice za roditelje

27.01.2022

13:12

0

Ove godine Grad će u obrazovanje uložiti čak 6,3 milijarde dinara, a brojni projekti koji će u 2022. započeti biće značajni u životima brojnih budućih generacija

Novi Sad u obrazovanje ulaže preko šest milijardi godišnje: Prvaci dobijaju udžbenike, a brojne su olakšice za roditelje
ns uzivo23 - Copyright Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Samo prošle godine Novi Sad je uložio četvrtinu gradskog budžeta u obrazovanje, a politika koja brine o deci i mladima i njihovoj budućnosti biće nastavljena u 2022.

Godini, ključne su poruke gradonačelnika Miloša Vučevića, kome je ovo treći uzastopni mandat, što je inače prvu put pošlo njemu za rukom.

Natalitetna politika u Srpskoj Atini na mnogo načina olakšava roditeljima brinući o detetu u svim uzrastima, a posebno se vodi računa o sistemu obrazovanja i svim stepenicama koje dete na svom putu školovanja treba da prođe. 

Ove godine Grad će u obrazovanje uložiti čak 6,3 milijarde dinara, a brojni projekti koji će u 2022. započeti biće značajni u životima brojnih budućih generacija.

Vučinić: Brojna ulaganja, škola u Jugovićevu prostire se na 4000 kvadrata 

U prethodnih devet godina renovirano je šest škola i izgrađena jedna, a u 2022. godini prema planu Grada, Novosađane očekuje početak izgradnje nove osnovne škole u Jugovićevu, u koju će biti uloženo 652.706.137 dinara. Velelepno zdanje u kome će svoje prve korake u školovanju napraviti brojni mali Novosađani, prostiraće se na čak 4.606 kvadratnih metara.

- S obzirom da je reč o lokaciji koja se ubrzano razvija, potreba za školom je velika i zbog toga je jedan od prioriteta. Takođe, Medicinska škola će biti rekonstruisana, a u projekat će biti uloženo 373 miliona dinara. Sve veći broj đaka je zainteresovan za ovu školu i kroz rekonstrukciju će biti uključeno 16 novih učionica, nova fiskulturna sala i kompletno renoviranje i opremanje stomatološke ordinacije.

U 2022. će biti završena rekonstrukcija škole Ivan Gundulić, a takođe je budžetirana rekonstrukcija Gimnazije “Laza Kostić” i da konačno dobije novu fiskulturnu salu. Završena je rekonstrukcija gimnazije “Isidora Sekulić”, ove nedelje su deca krenula u školu. 

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić
 

Osnovna škola “Vasa Stajić” takođe dobija novu fiskulturnu salu, kao i škola “Desanka Maskinović” u Futogu za koju je izdvojeno preko 100 miliona dinara, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Muzička i Baletska ponovo biser Novog Sada 

U 2021. godini nakon višedecenijskih problema sa prostorom učenici Muzičke i Baletske škole prvi put su kročili u novi objekat u kome će stasavati generacije umetnika. Moderna zgrada sa kompletnom opremom, bila je veliki i značajan korak ne samo za đake i zaposlene u školi, već i za celu srpsku kulturu.

Kako je direktorka Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmila Rakin Martinović u nedavnom razgovoru za nsuzivo.rs objasnila, iako je prošlo neko vreme otkako su učenici prvi put ušli u svoje nove školske prostorije, uzbuđenje je i dalje na visokom nivou što najbolje ilustruje šta za đake znači ovaj projekat.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić
 

Podsećamo, reč je o problemu koji nije rešavan punih 112 godina, od davne 1909. godine kada je Isidor Bajić osnovao školu.

Naučno-tehnološki park kao simbol znanja, uloženo preko 26 miliona evra   

U Novom Sadu protekle godine otvoren je i moderan Naučno-tehnološki park, zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske Vlade koji je podržao Grad Novi Sad i Fakultet tehničkih nauka, u koji je uloženo 26 miliona evra.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić
 

Sa ciljem da razvija inovacije, startap ideje i jača saradnju nauke i privrede, ovaj važan kompleks veliki je korak za obrazovanje ne samo u Novom Sadu, već i u celoj Srbiji.

Besplatni udžbenici, besplatni vrtići

Značajna finansijska olakšica za roditelje čija deca kreću u prvi razred, biće nastavljena i ove godine – udžbenici će ostati besplatni, a Grad je za ovu svrhu izdvojio 31.240.000 dinara.

Takođe, roditelji i u 2022. godini mogu da računaju na potpuno besplatan boravak u vrtićima PU “Radosno detinjstvo”, za šta je budžetom opredeljeno 549.053.037 dinara, kao i na subvencije za privatne vrtiće za koje je opredeljeno 350.955.600 dinara.

- Ono na šta smo posebno ponosni jeste da prvaci u Novom Sadu dobijaju besplatne udžbenike, kao i na to što ćemo kroz izgradnju novih objekata moći da ukinemo listu čekanja za mesto u vrtiću. Što se vrtića tiče prioritet nam je izgradnja tri moderna i velika objekta, a lokacije su Veternik, Sajlovo i Adice. Mi u Novom Sadu imamo najviše do sada upisane dece, više od 17.000 i uspeli smo da već dve godine nastavimo sa finansijskom podrškom roditeljima, odnosno da vrtići budu potpuno besplatni, a kada je reč o privatnim vrtićima Grad je obezbedio subvencije, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Koje još važne mere Novi Sad sprovodi podršku roditeljstvu i brine o mališanima?

- U oktobru prošle godine Novi Sad je usvojio povećanje iznosa koji se isplaćuju parovima za prvo dete i trojke. Umesto ranijih 35.000 dinara, za sve bebe rođene od 1.10. Grad isplaćuje 50.000 dinara, dok je novčana pomoć za trojke podignuta na 200.000 dinara. Ukupno je za ovu svrhu budžetom planirano 118.600.000 dinara, odnosno 42.500.000 više nego u prethodnoj godini

- Na ime troškova za vantelesnu oplodnju u 2022. godini uvećan je pojedinačan iznos naknade sa 220.000 dinara na 320.000 dinara, dok ukupna planirana sredstva na ime ove naknade u 2022. godini iznose 7.040.000 dinara

- Novogodišnja novčana pomoć za sve bebe rođenu 1. januara

- Novogodišnji poklon za prvu bebu u godini

- Besplatan parking za mame

- Paketi dobrodošlice za novorođene bebe

- Pogodnosti za kupovinu u različitim prodavnicama širom grada

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nsuživo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike