Šakali u ekspanziji u šumama Šumadije: Ovi opasni predatori se teško love,i zato ih je sve više (FOTO)

21.01.2022

18:16

0

Šakali pričinjavaju veliku štetu u lovištima Topole i Rudnika kao i širom Šumadije

Šakali u ekspanziji u šumama Šumadije: Ovi opasni predatori se teško love,i zato ih je sve više (FOTO)
RINA

Na teritoriji Šumadije, u blizini planina Venčac, Bukulja i Rudnik nekoliko godina unazad šakali prave ogromne probleme meštanima.

 Jako se teško lovi, pa je ovaj predator u ekspanziji i ima ih sve više, pa poljoprivrednici strahuju za svoju stoku, ali i za sebe. Lovac, Bojan Stevanović, iz sela Brezovac uspeo je ipak da odstreli jednog šakala i tako spasio dosta drugih životinja.

- Ne samo da lovi divljač već pravi ozbiljne probleme stočarima. Nedavno je njih nekoliko upalo u obor i zaklalo nekoliko ovaca u našem selu. Ovih štetočina ima baš dosta a nije ni malo jednostavno ubiti ga, eto ja sam odstrelio jednog, nadam se da ću uspeti još nekog kako bi se sačuvala stoka u ovom kraju pa i šire, kaže lovac.

Šakali takođe pričinjavaju veliku štetu u lovištima Topole i Rudnika kao i širom Šumadije u kojima love i uništavaju populaciju zeca i fazana pa sve do srneće divljači a neretko i mladunce divlje svinje.

RINA
 

 

Lovačka Udruženja organizuju hajke na ovog lukavog predatora kojeg je veoma teško isterati iz gustiša i rastinja u kojima on obitava.

Šakal je životinja koja je veoma slična vuku, ima šiljatu njušku, duže uši i kraći, debeo rep. Pokriven je kratkom, crvenkasto-smeđom dlakom. Telo mu je dugo oko jedan metar, rep do 25 centimetara, a težinom dostigne i 15 kilograma. Veoma dobro i istrajno trči, prevaljujući velike udaljenosti. Živi pojedinačno i u malim čoporima. Uglavnom je noćna životinja. Jazbinu gradi u žbunju ili pod zemljom. Jede sve što može da ulovi, ali i lešine, zrnevlje i voće, napada i domaće životinje.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA