24SEDAM UŽICE Stari Grad u novom svetlu, radovi se privode kraju

23.09.2021

13:45

0

Autor: 24sedam

Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko osam miliona dinara

24SEDAM UŽICE Stari Grad u novom svetlu, radovi se privode kraju
DJI_0097.MP4.Still002-768x405 - Copyright Grad Užice

Stari Grad tokom ovog leta dobio je novi izgled, a u njegovu rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara.

U toku su završni radovi trenutne faze, kaže Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnika Užica. Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko osam miliona dinara.

- Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na naš grad. Dobili smo sredstva od Ministarstva trgovine turizma i telekomuinikacija u iznosu od 10 milona dinara za geotehnička i geomehanička istraživanja za budući most koji bi trebalo da poveže magistralu i tvrđavu. Tender je raspisan i očekujemo da uskoro dobijemo izvođača, kako bi sledeće godine mogli da krenemo u izgradnju mosta koji će, sam po sebi, zaista biti atrakcija - rekao je zamenik gradonačelnika.

Grad Užice
 

Stojadinović dodaje da će kada se sve što je planirano završi biti zaokružena turistička ponuda, jer će pored Starog grada turisti i posetioci moći da vide i našu hidrocentralu, ali i da jedinstvenom u Srbiji Zelenom stazom stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno. I sve uz različite propratne sadržaje.

Prema obećanjima izvođača radova u narednih 10 do 15 dana biće završeni svi aktuelni radovi, ali se tu ne završavaju.

- U toku je izrada projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, pa se nadam da ćemo naravno uz pomoć države nastaviti rekonstrukciju našeg Starog Grada - zaključuje Stojadinović.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike