24SEDAM PANČEVO Manastir Vojlovica - duhovno središte Banata koje je više puta bilo spaljeno i obnavljano

04.12.2021

08:19

0

Autor: 24sedam

Prema predanju, ovaj manastir je osnovao 1405. despot Stefan Lazarević

24SEDAM PANČEVO Manastir Vojlovica - duhovno središte Banata koje je više puta bilo spaljeno i obnavljano
Manastir Vojlovica Printscreen Google Maps - Copyright Printscreen/Google Maps

Manastir Vojlovica se nalazi u jugoistočnom predgrađu Pančeva, u krugu Rafinerije nafte "Pančevo", a predstavlja važno duhovno središte Banata.

Prema predanju, ovaj manastir je osnovao 1405. despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara. Najstariji pouzdani izvor o manastiru Vojlovica ostavio je jeromonah Partenije 1542. godine. 

Tokom svoje duge istorije više puta je bio paljen i obnavljan.

U krugu manastira Vojlovica možete videti crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila i konak. Ova crkva je predstavljala jednobrodnu građevinu sa polukružnom oltarskom apsidom, pravougaonim pevničkim prostorijama, osmostranim kubetom nad naosom i slepim kubetom nad pripratom. Njoj je 1752. dozidana još jedna priprata, za vreme igumana Pajsija Milutinovića.

Visoki barokni zvonik sa delom nove priprate prizidan je uz crkvu 1836. godine. Pored karakterističnog zvonika, baroknom izgledu crkve doprinosi i niz polukružnih arkada na stubićima, iznad venca na Pajsijevoj priprati. 

U 18. veku izgrađeni su konaci, oslikani su unutrašnji zidovi hrama i načinjen je visoki barokni ikonostas, koji sadrži oko 30 ikona sa starozavetnim i novozavetnim motivima. Tokom 1890. godine na manastirskom posedu osnovana je mala kapela nad vodenicom.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike