24SEDAM PANČEVO Park prirode "Ponjavica" - zelena oaza na samo 15 kilometara od ovog vojvođanskog grada

03.12.2021

11:45

0

Autor: 24sedam

Površina Parka prirode "Ponjavica" iznosi oko 300 hektara, dok je površina zaštitne zone oko 600 hektara

24SEDAM PANČEVO Park prirode "Ponjavica" - zelena oaza na samo 15 kilometara od ovog vojvođanskog grada
Ponjavica Vikipedia - Copyright Vikipedia

Park prirode "Ponjavica" nalazi se u južnom Banatu, na samo 15 kilometara od Pančeva, a prostire se na teritoriji dva naseljena mesta - Omoljice i Banatskog Brestovca.

Ovaj park obuhvata srednji tok Ponjavice, koji ima očuvane karakteristike vodotoka ravničarskih predela i priobalne ostatke vlažnih staništa. Ovaj vodotok sa okolinom predstavlja pribežište raznim vrstama biljaka i životinja, čija su staništa uništena regulacijom voda. 

Površina Parka prirode "Ponjavica" iznosi oko 300 hektara, dok je površina zaštitne zone oko 600 hektara. Ostrvo površine nešto manje od jednog hektara smatra se, u smislu zaštite, kao najvrednije područje ovog parka. Dužina toka Ponjavice, koji je pod zaštitom, iznosi oko 10 kilometara. 

Smena šumskog zelenila, žbunastih drveća i grmlja, kao i neposredna blizina dva naselja i vikend zone daju poseban kvalitet ovom tipu ekosistema. 

Zaštićene biljke i životinje

Park prirode "Ponjavica" je stanište strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta kao što su: mala resina, vodena paprat, zlatni karaš i vidra. Jedna od najvećih vrednosti ovog parka prirode jeste obilje raznih vrsta ptica, od kojih su neke pod zaštitom. 

Tako ih na ovom mestu možete posmatrati sa osmatračnice koju je izgradilo JKP "Zelenilo", ne ugrožavajući njihove aktivnosti preteranim približavanjem staništu.

U reci Ponjavici živi oko 20 vrsta riba. Pored 100 biljnih vrsta, područje parka nastanjuje i 40 vrsta ptica, kao i zaštićene životinjske vrste lasica i tvor.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike