24SEDAM VLADIMIRCI Manastir Kaona iz 14. veka

08.06.2021

11:22

0

Autor: 24sedam

Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu

24SEDAM VLADIMIRCI Manastir Kaona iz 14. veka
Манастир_Каона_1 - Copyright Vikipedija/Zmaj123

Manastiri su oduvek bili duhovni centri, kulturna središta i narodna zborišta. U Srbiji postoji veliki broj takvih centara, koji vekovima već, zrače božanskom svetlošću. Jedan od takvih nosilaca svetlosti je u Posavotamnavi, manastir Kaona. Nastao je u 14-om veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11-og veka.

Narodno predanje kaže da je ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića. Pisane podatke o izgledu stare manastirske  crkve ne nalazimo pre 1756-te godine, što znači tek posle njene obnove. Stara crkva je bila mala, zidana kamenom, sa veoma malim prozorima (nalik na puškarnice) i pokrivena šindrom. Freskopis koji je rađen između 1756. – 1766. godine, Turci su izboli kopljima i nadžacima. I danas se mogu naći komadići maltera sa obojenom glatkom površinom.

Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine. Zidana je ciglom na kamenom temelju, u koji su uzidani svi spomenici sa monaškog groblja koje se nalazilo u manastirskom krugu.

Od dve malene rečice koje opasuju manastir, 1982. godine napravljen je ribnjak.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike