24SEDAM VLADIMIRCI Spomeni u selu Krnić - sećanje na prošlost srpskih junaka

07.07.2021

10:39

0

Autor: 24sedam

Janko Katić je bio jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka

24SEDAM VLADIMIRCI Spomeni u selu Krnić - sećanje na prošlost srpskih junaka
spomenik Janku Katniću - Copyright Turistička organizacija Opštine Vladimirci

Vladimirci su mesto gde možete naići na mnoge istorijske i zanimljive činjenice ali i spomenike. Jedan od njih je i spomenik vojvodi Prvog srpskog ustanka Janku Katiću. Podignut je u selu Krnić u opštini Vladimirci nedaleko od mesta gde je nastradao, uoči Mišarske bitke.

- Spomenik se nalazi u centru sela gde je vidno označen i ponosno podseća naše sunarodnike na slavnu prošlost naših junaka - navodi se na portalu Tursitičke organizacije opštine Vladimirci.

Janko Katić je bio jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka i smatra se junakom svoga vremena. Isticao se kao pregovarač i perfektno je govorio turski jezik.

- Jedan od naših najvećih junaka svog vremena, veoma rečit i pametan i jedan od retkih pismenih ustanika i vojvoda. Poginuo je uoči Mišarske bitke u selu Vlasanici, a u selu Krnić koje se takođe nalazi u našoj opštini mu je podignut spomenik. Spomenik je podignut 1954. godine, 150 godina od početka ustanka kao zahvalnost posavotamnavskog stanovništa za njegovu nesebičnu žrtvu - navode u TO opštine Vladimirci.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike