24SEDAM PANČEVO Kako je jedan Jevrejin u 18. veku podigao najstariju pivaru u ovom vojvođanskom gradu

02.12.2021

09:14

0

Autor: 24sedam

U tom periodu podignuta je i solara, dok su 1719. ustanovljenja brodarsko i poštansko zvanje

24SEDAM PANČEVO Kako je jedan Jevrejin u 18. veku podigao najstariju pivaru u ovom vojvođanskom gradu
Pančevo, Vikipedia - Copyright Vikipedia

Pančevo je grad koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, a koji je tokom 1718. veoma napredovao.

U ovom periodu podignuta je solara, dok su 1719. ustanovljenja brodarsko i poštansko zvanje. 

Industrijalac Abraham Kepiš, Jevrejin iz Požuna, dobija dozvolu 1722. da sagradi pivaru, koja je iste godine počela sa radom. Ona i danas predstavlja jednu od najstarijih pivara ovoga kraja. 

Međutim, u ovom periodu je Pančevo zadesilo mnogo nedaća. Jak orkan je 26. maja 1733. napravio ogromnu štetu na privatnim i državnim zgradama, početkom januara 1737. izbila je jaka epidemija koja je decimirala stanovništvo, a u maju iste godine veliki požar je zahvatio Donju varoš.

Veliku štetu je Pančevo pretrpelo za vreme rata između Austrije i Turske koji je trajao godinu dana. Ratna uznemirenost je počela u Pančevu 28. septembra 1738. godine, kada se kroz naselje pronela vest da su Turci kod Oršave prešli Dunav i sa velikom vojskom stigli do Nove Palanke i tamo pobedili cesarsku vojsku. 

Nakon četiri nedelje, Pančevo je iz strategijskih razloga predat Turcima, koji će vladati ovom teritorijom 10 meseci. U tom periodu su vođene dve bitke — u prvoj bici kod Grocke su Turci izašli kao pobednici, dok su u drugoj bici kod Pančevo Turci potučeni od strane Austrijanaca. Dok su se povlačili, Turci su spalili varoš i veoma oštetili tvrđavu. 

Potpisivanjem Beogradskog mira 18. septembra 1739. zvanično se završio rat između Austrije i Turske. Ovim mirom je Austrija bila u obavezi da poruši sve tvrđave na levoj obali Dunava, što znači da je iste godine počelo rušenje pančevačke tvrđave.

Početkom septembra 2013. godine je u gradskom parku pronađen granični kamen od tvrđave.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike