24SEDAM PANČEVO Za vreme Turaka nosio je naziv Čomva, a ko je prvi narod koji je naselio ovaj vojvođanski grad

02.12.2021

07:08

0

Autor: 24sedam

Pančevo je bilo glavno mesto u jednom od distrikta Tamiškog Banata

24SEDAM PANČEVO Za vreme Turaka nosio je naziv Čomva, a ko je prvi narod koji je naselio ovaj vojvođanski grad
Pančevo, Vikipedia 1 - Copyright Vikipedia

Pančevo je grad koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u Republici Srbiji, a koga je austrijski grof Klaudije Florimund Mersi 1716. godine oslobodio od vladavine Turaka i dao mu tada ime Čomva. 

Potpisivanjem Požarevačkog mira 1718. godine između Osmanskog carstva sa jedne i Habzburške monarhije i Venecije sa druge strane, formira se habzburška pokrajina Tamiški Banat. Pokrajina je bila podeljena na 11 distrikta, glavni grad pokrajine je bio Temišvar, a zvanični jezik je bio nemački jezik.

Pančevo je bilo glavno mesto u jednom od distrikta Tamiškog Banata. Sa obzirom na tu činjenicu, veliki broj ljudi se nastanio u Pančevu. Prvo su se naselili Srbi iz okoline Temišvara 1720. godine.

Njihove kuće od drveta, koje su stajale u nepravilnim ulicama, su se nalazile severno od pančevačke tvrđave, a mesto u kojem su živeli su nazvali Gornja varoš. 

Godine 1722. počelo je naseljavanje Nemaca iz Franačke na teritorije Banata. 

Nemci su dobili teritoriju južno od tvrđave, koju su 1723. godine nazvali Nemačko Pančevo (Donja varoš). Za razliku od kuća iz Gornje varoši, zidovi kuća iz Nemačkog Pančeva su se pravili od pletara, a krovovi od trske.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike