24SEDAM PANČEVO Vojvođanski grad na ušću Tamiša u Dunav, a na samo 18 kilometara od Beograda

01.12.2021

09:55

0

Autor: 24sedam

Pančevo pripada prostoru umereno kontinentalne klime, sa četiri godišnja doba

24SEDAM PANČEVO Vojvođanski grad na ušću Tamiša u Dunav, a na samo 18 kilometara od Beograda
profimedia-0232418525 - Copyright Profimedia

Pančevo je grad, koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, na 77 metara nadmorske visine, i to na koordinatama 44°54′ severno i 20°40′ istočno. 

Takođe, nalazi se 18 kilometara severoistočno od Beograda, glavnog grada Republike Srbije, na ušću Tamiša u Dunav. 

Teritorija Pančeva se smatra jednom od najtoplijih područja Vojvodine, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 11,3° stepeni i sa više od 100 sunčanih dana tokom godine. 

Prosečna godišnja vrednost za relativnu vlažnost vazduha je 77 posto. Padavine su najveće na kraju proleća, početkom leta, krajem jeseni i početkom zime. 

Prosečna količina padavina tokom godine iznosi oko 643 milimetara.

Pančevo pripada prostoru umereno kontinentalne klime, sa četiri godišnja doba, koju karakterišu duga i topla leta i jeseni, blage zime i kratka proleća. Posebnu specifičnost klime predstavlja košava, jak i suv vetar koji traje i do tri nedelje. 

Pored košave, dosta su zastupljeni i jugozapadni, zapadni i severni vetrovi. Broj vetrovitih dana tokom godine je 45, a najveća vlažnost vazduha je tokom meseci sa najnižom temperaturom (novembar, decembar, januar i februar).

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike