24SEDAM UŽICE Počinje izrada Plana razvoja za period 2021- 2028.

13.05.2021

18:15

0

Autor: 24sedam

Po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević izrada ovog strateški važnog dokumenta za Grad velika je odgovornost

24SEDAM UŽICE Počinje izrada Plana razvoja za period 2021- 2028.
Užice Plan - Copyright Grad Užice

Skupština grada Užica je donela odluku o pristupanju izradi Plana razvoja grada Užica za period od 2021-2028. godine. U skladu sa tom odlukom, današnjim sastankom Koordinacionog tima otpočele su pripremne aktivnosti za izradu najvišeg planskog dokumenta jednog grada.

Po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević izrada ovog strateški važnog dokumenta za Grad velika je odgovornost, ali i zadatak kome će svi akteri, nada se, uspešno odgovoriti:

- Sa Planom razvoja grada pokušaćemo da iskažemo neku našu vizuju, kako smatramo i mislimo da treba u narednih sedam godina Grad da izgleda, da iskoristimo sve potencijale, da usmerimo u razvojnom pravcu sa jedne strane, a sa druge strane da unapredimo životnu sredinu, socijalnu i društvenu sferu. Vizija koju mi imamo uz sugestije sugrađana koje ćemo sigurno dobiti, jeste da Grad Užice bude lider Zapadne Srbije, da bude mesto susreta kako ideja tako i ljudi, Univerzitetski centar, Zdravstveni centar, Grad koji treba da ide samo napred. Iskreno se nadamo da ćemo u saradnji sa svim sugrađanima uspeti da napravimo Plan razvoja grada na koji ćemo svi biti ponosni.

Grad Užice
 

Gradonačelnica dodaje i da će svi veliki projekti biti uvršteni u Plan razvoja grada po prioritetima:

- Ono što je najvažnije jeste očuvanje javnog zdravlja. Na to se nadovezuje kompletna rekonstrukcija Zdravstvenog centra, kapitalni projekat obilaznica oko Užica, zgrada novog vrtića na Carini, izgradnja regionalnog postrojenja odpadnih voda u Požegi.

Po rečima Branislava Mitrovića predsednika Skupštine grada Užica sam postupak izrade Plana razvoja se sastoji iz 7 faza:

- Prva faza jeste pripremna i organizaciona. Druga faza je analiza postojećeg stanja, zatim faza u kojoj se donosi vizija, pa definisanje i kreiranje prioritetnih ciljeva. Nakon toga u petoj fazi kreiramo mere koje treba da dovedu do tih ciljeva. Šesta faza jeste definisanje institucionalnog okvira, sprovođenje praćenje, praćenje sprovođenja, vrednovanje, ocenjivanje i izveštavanje samog plana. Sedma faza jeste usvajanje Plana razvoja i objavljivanja.

Plan razvoja Grada Užica za period od 2021. do 2028. godine radiće se u narednih 12 meseci i u njegovu izradu biće uključen veliki broj aktera. Kako kaže Mitrović građani, organizacije civilnog društva, profesionalna udruženja, privatni i korporativni sektor, naučne i druge istraživačke institucije, mediji moći će da daju svoje predloge i sugestije:

- Grad je danas uputio javni poziv organizacijama civilnog društva koje pozivamo u narednom periodu da iskažu želju da učestvuju u radu tematskih grupa i daju svoj doprinos pre svega iz onih oblasti sa kojima se bave. Kod donošenja Plana razvoja jako nam je bitna transparentnost i javnost, tu glavnu ulogu imaju mediji i ovom prilikom ih pozivam da u što većoj meri prenose sve informacije koje se tiču izrade plana razvoja u svim fazama kako bi sugrađani, privreda, nevladin sektor mogli da daju što veći doprinos i kako bi dobili jedan dobar i kvalitetan dokument.

Za sada je imenovano 19 radnih grupa u raznim oblastima, a u narednom periodu sigurno će biti i formiranja određenih podgrupa, sve u skladu sa interesovanjem Užičana.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opština Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike