24SEDAM KIKINDA Spomen ploča u znak sećanje na rusko-srpsku devojačku gimnaziju

23.12.2021

11:08

0

Autor: 24sedam

U našem gradu je ta ustanova radila od 1921. do 1931.godine

24SEDAM KIKINDA Spomen ploča u znak sećanje na rusko-srpsku devojačku gimnaziju
Kikinda spomen ploča - Copy - Copyright Opština Kikinda

Aleksandar Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, otkrili su spomen ploču na zgradi OŠ "Jovan Popović". Postavljanje spomen ploče inicirali su članovi Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda, a podršku je pružila lokalna samouprava.

Spomen ploča je postavljena povodom sto godina otkako je u ovoj zgradi osnovana prva rusko-srpska devojačka gimnazija sa internatom. U našem gradu je ta ustanova radila od 1921. do 1931.godine:

- Ovo je prilika da se podsetimo na bratske veze između Rusije i Srbije i ruske emigracije čiji je uticaj pre sto i više godina bio dosta velik, Istovremeno, u obavezi smo da čuvamo tradiciju, kulturu i običaje svih koji žive na ovom području. Sa našim gostima smo razgovarali i o nekim narednim aktivnostima, projektima. Uz podršku Ministarstva prosvete, ali i svih zainteresovanih škola, želimo da sprovedemo sve zajedničke projekte za decu, preko Ruskog doma i naših kulturnih institucija- saopštio je Nikola Lukač, gradonačelnik. Otkrivanje spomen ploče emotivno je doživeo Aleksandar Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji:

Opština Kikinda
 

- Ova spomen ploča potvrđuju da Srbi nisu zaboravili na tragove koje su ovde ostavili naši zemljaci. Rusi imaju poseban odnos prema Vojvodini i Kikindi. Izražavam duboku zahvalnost ruskog naroda jer niste zaboravili na Ruse koji su ovde pronašli svoju drugu otadžbinu. Hvala i članovima Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda. Od njih je i potekla ideja da se postavi spomen ploča. Hvala i lokalnoj samoupravi- rekao je Konanihin i naglasio da, od Subotice do Vranja, vide dobar odnos prema rusko- srpskom kulturnom nasleđu. Nadovezao se Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma:

- Svako obeležavanje ruskog prisustva i zajedničkog života Rusa i Srba i pre Drugog svetskog rata za nas je veoma bitno. Trudimo se da u Beogradu ponovo otvorimo Ruski naučni institut, koji je svojevremeno, u Ruskom domu, otvoren odlukom kralja Aleksandra- najavio je Baranov. Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Kasalović, nakon otkrivanja spomen ploče, rekao je da je i ovo jedan od pokazatelja viševekovnog srpsko ruskog prijateljstva i bratske saradnje između dva naroda i dve države:

-Ujedno, ovo je potvrda da su se Rusija i Srbija dobro razumele i u teškim istorijskim momentima i bili na pravoj strani- ocenio je Kasalović.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike