24SEDAM POŽAREVAC Realizovan Projekat važan za osposobljavanje mladih: Unapređene veštine i znanja

20.12.2021

15:03

0

Autor: 24sedam

Polaznici jesu mladi iz osetljivih grupa, ali upravo će im ovaj sertifikat koji sa sobom nosi praktična, upotrebljiva znanja priznata i poželjna u celom svetu, rekao je gradonačelnik Saša Pavlović

24SEDAM POŽAREVAC Realizovan Projekat važan za osposobljavanje mladih: Unapređene veštine i znanja
Požarevac veštine - Copyright Opština Požarevac

U Svečanim salonima Gradskog zdanja održan je prijem povodom realizovanog Projekta „Integrativni pristup osposobljavanju mladih iz osetljivih grupa za produktivan život u socijalnoj zajednici“.

U sklopu ovog Projekta 40 lica je završilo kurs za zavarivače. Obuka je realizovana u saradnji sa Udruženjem građana „Šansa“ u partnerstvu sa Institutom “Goša” d.o.o. iz Smederevske Palanke po Javnom konkursu za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Prisutne je ispred Grada Požarevca pozdravio gradonačelnik Saša Pavlović koji je istakao da su projektne aktivnosti, ukupne vrednosti preko 9.5 miliona dinara trajale skoro 6 meseci, i za to vreme unapredile veštine i znanja dve grupe od po 20 kandidata koji su danas ponosni vlasnici sertifikata za zavarivače:

Opština Požarevac
 

- Projekat je podrazumevao ne samo konkretne veštine ovog zanata, već i niz obuka iz oblasti profesionalne orijentacije, zdravih stilova života i karijernog vođenja i zapošljavanja. Polaznici jesu mladi iz osetljivih grupa, ali upravo će im ovaj sertifikat koji sa sobom nosi praktična, upotrebljiva znanja priznata i poželjna u celom svetu, pomoći da se osamostale i naprave iskorak u svom životu. Kao gradonačelnika Grada Požarevca, naročito me raduje informacija da je najveći broj mladih, polaznika ovog projekta, već uposlen ili će uskoro biti, neposredno nakon zvaničnog okončanja projekta. S’ tim u vezi, projekat podrazumeva i praćenje i monitoring kanidata u periodu od narednih 6 meseci sa akcentom na podršku tokom prvih meseci rada, odnosno na zaposlenje i potragu za boljim uslovima posla. Iako mnogi od vas, pre možda samo pola godine, nisu razmišljali o karijeri zavarivača, želim da vas uverim da ste napravili pravi potez. Možda će vas život kasnije odvesti i na drugu stranu, ka nekom drugom zanimanju, ali od danas ćete uvek imati ovaj sertifikat koji vam danas garantuje siguran posao ne samo u Srbiji, već širom sveta. Rukovodeći se onoj narodnoj izreci da nijedno znanje nije na odmet, želim da podsetim sve prisutne da ovo znanje nije bilo nimalo lako steći i da je ono zahtevalo posvećenost i istrajnost. To već sada garantuje, dame i gospodo, da danas zajedno sa nama imamo četrdesetoro izuzetnih mladih ljudi, kojima u ime svih građana Požarevca želim puno sreće u poslu kojim su odabrali da se bave.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je ovom prilikom istakao da mu je izuzetno drago što je još jednom sprovedena obuka za zavarivače na teritoriji Grada Požarevca. Svim polaznicima koji su prošli obuku je čestitao na tome i dodao je da je njihovo novo zanimanje veoma deficitarno kako u Srbiji tako i u svetu i da su zbog toga neki već našli posao a uveren je da će svi brzo zasnovati radni odnos.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike