Slavica je jedina žena limarka u Čačku: Začuđeno i nepoverljivo su me gledali, ali uspela sam da ih razuverim

17.07.2021

16:17

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Za tri decenije, koliko se bavi ovim poslom, stekla je stalne mušterije, a od prihoda je školovala decu

RINA

Sve je više primera hrabrih žena koje ruše sve predrasude kad je u pitanju podela na muške i ženske poslove. Jedna od njih je i Slavica Pavlović iz Čačka koja je još pre trideset godina postala limarka. Zanat je učila od supruga Dragana, ali vrlo brzo je šegrt postao bolji nego majstor pa je ova vredna gospođa nadaleko poznata kao odlična majstorica.

– Bilo je na početku začuđenih pogleda, mušterije su se pitale da li ću ja moći da napravim od lima ono što očekuju, pa su neretko gledali u Dragana da on preuzme “njihov slučaj”. Tek nakon nekoliko godina stekli su puno poverenje, ali i ja sam se trudila iz dana u dan da budem bolja – kaže ova limarka iz Čačka.

Pročitajte još

Tri decenije ne izlazi iz radionica, a ispod njenih ruku nastala su prava remek dela od lima. Kalupi za kolače, tepsije, mangala za neizbežene prasiće i furune koje se najčešće koriste u domaćinstvima.

RINA

– Razlika između muškog i ženskog limara jeste da kad ja napravim tu furunu ili tepsiju, nakon toga pravim u njima i ajvar od paprika i kolače – kaže kroz osmeh Slavica.

Kad su shvatili kakav potencijal se krije u njihovoj kući, Pavlovići su dokupili opremu i proširili proizvodnju. Potražnja je velika, pa supružnici često po ceo dan zajedno provode u radionici. Slavica vešto barata svim mašinama i alatom, pa se može reći da je učenik nadmašio učitelja.

RINA

– Na premetima od lima vidi se svaki suvišni milimetar, pa osim dizajna je jako bitna i preciznost, jer nema lemljenja, ni lepenja. Spoj koji se napravi je neraskidiv, zato je neophodna preciznost, mirna ruka i strpljenje kako bi svaki lim pametno bio utrošen. A, ne moram ni da kažem koliko zapravo žene obraćaju više pažnje na detalje od muškaraca – kaže Slavica.

Pročitajte još

Za tri decenije, koliko se bavi ovim poslom stekla je stalne mušterije, a od prihoda je školovala decu. Titulu glavnog majstora zasluženo je dobila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti