Na Pešteru pase najveće stado ovaca na Balkanu: Na ovoj farmi godišnje se proizvode tri tone ovčijeg sira (FOTO)

13.06.2021

17:17

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

U ovo doba godine imamo preko hiljadu grla, nikada nismo uspeli sve da ih prebrojimo, kada otopli i krenu da se jagnje taj broj prelazi i dve hiljade - kaže domaćin Šefket Kurtagić

RINA

Na tromeđi između Albanije, Crne Gore i Srbije, na nepreglednom Pešteru, sa kog svako ko je mogao već je odavno otišao, živi i ponosno radi vredna porodica Kurtagić. Otac i majka imaju devetoro dece, osam sinova i jednu kćerku. Četvorica su ostala na porodičnom imanju i uspešno se bave ovčarstvom. Ovde su i formirali porodice, pa se u njihovom dvorištu igra deset mališana dok na livadama pase najveće stado na Balkanu.

– U ovo doba godine imamo preko hiljadu grla, nikada nismo uspeli sve da ih prebrojimo, kada otopli i krenu da se jagnje taj broj prelazi i dve hiljade. Teško je toliki broj držati u jednom toru, pa su nam raspoređeni na nekoliko mesta. U toku zime ovde nije nimalo naivno, pa je potrebno dobar deo hrane da obezbedimo. Imamo tu sreću što seno ne kupujemo. Imamo i sve potrebne mašine, a radnu snagu ne plaćamo jer smo mnogočlana porodica, ono što jedino kupujemo su žitarice – kaže Šefket Kurtagić.

RINA

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo ovu neverovatnu brojku. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu u tome uspeli.

– Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe – rekao je Saladin.

RINA

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

– Bez njih smo kao bez očiju, treba sačuvati stado od predatora i divljih zveri koji ovde svakodnevno šetaju. Imamo odrasle kangale koji su se nekoliko puta hvatali u koštac, sa vukovima i sa medvedima. Uvek su izašli kao pobednici. Kod nas vam je ovde jedan kangal, na jednog vuka – sa osmehom priča Saladin.

RINA

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Prodaja ide “kao alva”, a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

– U bačve staje oko 55 kilograma čistog punomasnog ovčjeg sira. Način pripreme je malo specifičan jer se prvo usiri, pa to planinke onda cede i seku na kriške i ovakav kvalitet je unapred prodat i nemamo problem sa plasmanom. Godišnje sa naše farme na prodajna mesta ode oko tri tone ovčijeg sira. Tako da ima računa ovim se baviti, ne žalimo se – zaključio je najmlađi brat Ekrem.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti