Živeo na ulici i hteo da se ubije: Za 24 sedam priča barjaktar izbegličkog tima na OI

26.07.2021

10:59 >> 09:18

0

Život piše romane

Živeo na ulici i hteo da se ubije: Za 24 sedam priča barjaktar izbegličkog tima na OI
Copyright Profimedia

Pre sedam godina uradio je nešto na šta se nije nimalo lako odlučiti. U narednom periodu stigao je do samog dna, a sada je među zvezdama.

Njegovo ime je Siril Tačet (25), poreklom je Kamerunac, a na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju nosio je olimpijsku zastavu u ime Olimpijskog tima izbeglih lica.

Specijalno za 24 sedam uz saradnju sa kolegama sa Eurosporta, donosimo filmsku životnu priču ovog dizača tegova.

– Nošenje zastave je za mene nestvarno iskustvo. Rekao bih da sam bio “na mesecu”. Velika čast i privilegija – kaže Tačet, pa nam objašnjava kako je dobio status izbeglog lica:

– Dugačko je to moje putovanje… Došao sam 2014. godine na Igre Komonvelta i nisam se vratio u Kamerun. Postoje razlozi zbog kojih sam napustio Komonvelt selo i zatražio azil u Velikoj Britaniji.

Azil je dobio, ali to nije bilo rešenje problema. Naprotiv. Muke su tek počele. Velike muke.

– Postao sam beskućnik u Glazgovu, kasnije i na ulicama Brajtona. Veoma gadno isksutvo za nekog ko ima 19 godina i nalazi se u nepoznatom gradu. Nije bilo mame i tate da paze na mene. Bio sam na dnu, strašno depresivan u tom periodu u Brajtonu.

Došlo je dotle da je Siril hteo sebi da oduzme život.

– Razmišljao sam o samoubstvu. Srećom, pozvao sam neke dobre Samarićane, a oni su obavestili policiju koja me je sprečila da sprovedem plan u delo. Odveli su me u policijsku stanicu koja je u tom trenutku za mene bila bezbedno mesto.

Danas kao član Olimpijskog tima izbeglih lica Siril šalje jaku poruku.

– Mi smo tim nade. Šaljemo snažnu poruku svim izbeglim licima na svetu. Verujte i ne odsutajte. Koliko god teška bila vaša situacija, budućnost može biti svetlija. Pre nekoliko godina ne bih verovao da ću marširati na otvaranju Olimpijskih igara, a eto. Ne samo da sam bio deo toga, nego se i takmičim. Vreme menja stvari – zaključio je jedan od tihih heroja Olimpijskih igara u Tokiju.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike