Drama, strah, neizvesnost: Srbija posle velike muke pobedila Filipine

30.06.2021

17:46 >> 20:09

0

Orlovi ostvarili i drugi trijumf na Olimpijskom kvalifikacionom turniru

Drama, strah, neizvesnost: Srbija posle velike muke pobedila Filipine
Copyright Miloš Teodosić, MN Press

Ponovo je Srbija prošla kroz dramu, još veću nego prvog dana i ponovo je trijumfovala. Ipak, selektor Igor Kokoškov i navijači imaju razloga za brigu, pre svega zbog povreda, ali i zbog problema u igri “orlova”.

Na Olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, na kraju meča:

Srbija – Filipini 83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:14)

Srbiju u subotu čeka polufinalni meč. Finale je u nedelju. Protivnik u prvom meču će biti ili Italija ili Portoriko, a isto važi i za drugi. To zavisi od redosleda u drugoj grupi.

Kao i u prvom meču, sjajan je bio Boban Marjanović i ponovo je ostvario dabl-dabl sa 25 poena i 10 skokova. Ognjen Dobrić postigao je 16, Miloš Teodosić 13, a Danilo Anđušić 12 poena.

Srbija je igrala bez Nemanje Bjelice i Nikole Kalinića, koji su bili povređeni, kao ni Vasilija Micića, koji nije ulazio u igru. Tokom meča se povredio i Stefan Jović.

U selekciji Filipina najefikasniji je bio Kaku Ange Frank Vilijams Kuame sa 17 poena.

Srbija je dakle igrala bez trojice prvotimaca, ali je ozbiljno počela meč. Sredinom treće četvrtine imala je čak 16 poena prednosti, a na kraju je strepela. Posle izlaska Jovića, Filipini su uspeli čak da povedu košem Rona Abarijentosa za 73:74.

Ipak, zaista neočekivani poraz je izbegnut igranjem na najsigurniju opciju večeras – Bobi pod košem. Visoki centar je vezao osam poena i doneo Srbiji osetniju prednost i priliku za relativno miran finiš meča.

Ipak, uprkos pobedi, glavni utisak je neočekivano problematična igra Srbije, posebno u odbrani. Tu je nedostatak konzistentnosti, nedostatak zagrađivanja koša, ali i neujednačenim napadom. Posle nepotrebnog ispucavanja u utorak uveče, večeras smo, posebno u prvom poluvremenu, videli pomalo stegnutu Srbiju.

Da ne pominjemo povrede čak četvorice igrača iz tima koji je već osakaćen. Sa ovakvom igrom, nacija će ponovo strepeti u subotu, a u nedelju možda i neće igrati…

Blog uživo:

Kraj meča 83:76

Posle malo haotičnog nastavka meča nakon tajm-auta, ponovo je Marjanović pogodio za 81:76. Filipini su imali 35 sekundi, a posle promašaja, ostalo im je samo da fauliraju Danila Anđušića, koji postavlja konačan rezultat.

40′ – Revija promašaja na obe strane. Dovoljno je reći da je Avramović promašio zakucavanje. U ovako teškoj utakmici, Srbija je odigrala na sigurno: lopta Marjanoviću, koji ispod koša ne promašuje. 79:76. Još 63 sekunde do kraja.

38′ – Filipini su poveli, Marjanović vratio prednost, ali utakmica je krajnje neizvesna. Dva i po minuta pre kraja rezultat je 75:74

36′ – Joviću je u jednom napadu ispala lopta, pao je na zemlju i uvhvatio se za zadnju ložu, sa bolnom grimasom na licu. Kako stvari stoje, neće moći da nastavi meč.

Stefan Jović, 24sedam/Pavle Knežević

34′ – Lopta prosto neće u koš! Promašuju redom domaći igrači i gube lopte. Filipinci su imali nekoliko napada da povedu, ali se ni oni nisu proslavili. Konačno, Marjanović prekida seriju i postiže “zicer”, a onda i Anđušić sam istrčava kontru i polaže. Selektor Filipina traži tajm-aut. 71:67

31′ – Nerešeno! 67:67

Kraj treće četvrtine 67:62

– Imala je Srbija ogromnu prednost, ali kao da je zaboravila na odbranu. Uporni i disciplinovani Filipinci ni u jednom trenutku nisu pali u tempu, a u poslednjem minutu su oborili razliku na samo pet poena zaostatka. Hoćemo li gledati dramu u finišu?

28′ – Imala je Srbija i 16 poena prednosti, ali Filipini malo po malo prilaze. Razlika se kreće od 8 do 10 poena za Srbiju. Dosta slabija odbrana “orlova” u trećoj četvrtini. Trenutni rezultat je 63:55.

24′ – Nema opuštanja ni u nastavku. Filipinci su doduše i malo prilagodili igru, sada pokušavaju da nešto više urade iz reketa, uz mnogo kontakta. Takva igra im daje promenljive rezultate. Posle polaganja Dejana Davidovca, Srbija stiže do maksimalne prednosti – 56:40

Kraj prvog poluvremena – 45:34

Za razliku od juče, Srbija je odigrala dobru drugu četvrtinu i zadržala je protivnika na distanci.

Srbija dobro šutira iz igre – 18/37, od čega za tri 7/17. “Orlove” predvode Ognjen Dobrić sa 14 i Boban Marjanović sa 11 poena, dok je Miloš Teodosić postigao osam.

Najefikasniji u ekipi Filipina je Kuame sa devet poena.

Željko Obradović je ponovo tu, takođe u društvu predsednika Partizana Ostoje Mijailovića, baš kao i juče.

Ostoja Mijailović i Željko Obradović, MN Press

19′ – Filipini ne odustaju od svoje strategije. Posle još jedne pogođene trojke prišli su na 42:33. 

16′ – Marjanović je imao sjajnu epizodu pod košem, a Filipini su konačno pogodili trojku i prišli na 34:23. Kokoškov traži tajm-aut, da vidimo šta će da promeni.

13′ – Nije pomogao tajm-aut gostima. Marjanović je dao koš uz dodatno bacanje i to je prva dvocifrena prednost domaćina. 30:18.

13′ – Dobrić nastavlja da “rešeta”. Posle njegove trojke Srbija dolazi do prve osetnije prednosti – 27:18.

Kraj prve četvrtine 22:16

– Dugo su Filipini držali priključak od poena zaostatka, ali je to u finišu prve četvrtine “presekao” kapiten Miloš Teodosić sa pet vezanih poena, trojka i dvojka, bez odgovora. Srbija na mali odmor ide sa šest poena prednosti – 22:16.

8′ – Filipini su napravili seriju od 8:0 i sa 13:4 prišli na 13:12. Konačno je tu seriju prekinuo Filip Petrušev. Trenutni rezultat je 17:14

5′ – Nije loše krenulo. Dobrić se raspucao i postigao osam poena. Srbija menja odbrane iz napada u napad i tako pokušava da zbuni protivnika, koji, očekivano, šutira za tri. 13:7

2′ – Startna petorka našeg tima: Jović, Dobrić, Anđušić, Davidovac i Marjanović. Dobrić je raspoložen, postigao je dve trojke već. 6:2

– U dvorani su navijači Filipina

Navijači Filipina, 24sedam/Pavle Knežević

Već smo primili loše vesti, a meč nije ni počeo. Večeras bez Nemanje Bjelice i Nikole Kalinića, koji su se povredili u prvom meču.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike