Tumba otvoreno o smeni s mesta selektora, pismu Vidića upućenom FSS i tome šta misli ko bi trebalo da dođe na njegovo mesto

20.01.2021

08:58 >> 11:27

0

Autor: Milan Nastić

Ljubiša Tumbaković rekao da je ponosan na sve što je uradio u reprezentaciji

Tumba otvoreno o smeni s mesta selektora, pismu Vidića upućenom FSS i tome šta misli ko bi trebalo da dođe na njegovo mesto
Copyright MN Press

Prvi put od momenta kada se rastao sa Fudbalskim savezom Srbije progovorio je Ljubiša Tumbaković.

Gostujući u jutarnjem programu TV Nova “Probudi se”, bivši selektor Srbije je pokušao da objasni šta je ostavio nasledniku, čije ime i dalje nije poznato. Iskusni trener tvrdi da se sa FSS razišao na “ljudski i korektan način”, da je imao ideju da napravi novi model reprezentativca Srbije, kao i da je svestan toga da je nedostajao rezultat.

Bez velike javne konfrontacije sa čelnicima FSS koji su ostali na pozicijama i posle još jedne neuspele kampanje za plasman na Evropsko prvenstvo, čovek koji je najbolje rezultate ostvario vodeći Partizan govorio je i o otvorenim pismima Nemanje Vidića i Nemanje Matića, ali je opšti utisak da je pokušao da bude diplomata i da kaže dosta toga ali tako da ni u koga ne upire prstom.

– Bilo je to turbulentnih godinu i po dana. Nisam razočaran, već sam ponosan. Profesionalno sam pristupio radu. Želeo sam da napravimo grupu polivalentnih igrač, da stvorimo model reprezentativca Srbije. Selektor vodi igrače koje ne trenira, a viđa ih pet put godišnje po sedam dana. Insistirao sam da reprezentaciju približimo narodu, a narod reprezentaciji. Za sve to je potrebno vreme. Rezultat je nedostajao protiv Škotske, ali ništa se ne bi promenilo ni da smo se kvalifikovali. Bila bi to posledica trenutka a ne kontinuiranog rada. Moramo da shvatimo da rezultat ne može da bude posledica kampanjskog, već kontinuiranog rada. Deset meseci nisam mogao zbog ove situacije da vidim igrače na delu, nisam mogao da putujem. Bio sam selektor na šest okupljanja.

Pročitajte još

Ponovio je Tumbaković da je ponosan na ono što je ostvario i na ono što ostavlja nasledniku.

– Zadovoljan sam i što sam otišao. Odavno nije odigrana utakmica kao protiv Norveške, ili kao na gostovanju protiv Turske, ili meč protiv Rusije. U tim mečevima igrali su momci koji će dugo trajati. Napravljen je model reprezentativca. Ali i to je proces. Uvek se krivac traži u treneru. Normalno je da je krivac nađen u selektoru. Nisam počeo ciklus, već sam ga nastavio, a preuzeo sam odgovornost. Ostavio sam izveštaj od 150 strana i u njemu ima i preporuka kako dalje. Pozicija selektora je specifična. U klubu imaš pravo na popravku u prvom sledećem kolu. Kada si selektor, nemaš.

O tome ko bi trebalo da bude novi selektor, Tumbaković nije želeo da priča, ali ima ideju o tome šta ta osoba mora da poseduje.

– Nije lako preuzeti reprezentaciju. Potrebna je mudra, pametna i stručna glava da reši sve. Ozbiljan je to proces. Potreban je autoritet, igrači to prepoznaju. Imaš cikluse, pet okupljanja, ako ne napraviš rezultat, nemaš kad da ga popravljaš.

Govorio je Tumbaković i o tome kako vidi pisma koja su uputili Nemanja Matić i Nemanja Vidić, u kojima su oštro napali čelne ljude FSS.

– To su momci koji su zadužili srpski fudbal. Matić mi je rekao da neće više da igra za reprezentaciju, ali i da to nema veze sa mnom ili stručnim timom. Dalje se nije izjašnjavao. Oni su nezavisni ljudi, bogati su. Vidić je završio karijeru i gleda kako da fudbal bude bolji. Da li je u pravu ili nije, to ne znam. Znam da imamo pravo misli i govora – objasnio je Tumbaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Nova

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike