Koje sve rekorde juri Novak Đoković u 2021. godini

04.01.2021

20:45 >> 08:03

0

Autor: Milan Nastić

Najrealnije da prestigne Federera po broju nedelja na prvom mestu na ATP listi

Koje sve rekorde juri Novak Đoković u 2021. godini
Copyright Profimedia.rs

Velika su bila očekivanja Novaka Đokovića u 2020.godini da će dostići, pa i prestići neke rekorde što drži Rodžer Federe, ali to se nije obistinilo. Razlog je jednostavan – korona i prekid sezone.

Pogotovo kad se uzme u obzir da je Nole odlično krenuo prethodnu godinu, osvojio Australijan open, bio bez poraza veči deo sezone, ali tada je krenula pandemija i svi planovi Novaka Đokovića su propali u vodu.

Ono što je bilo planirano za 2020, Novak očekuje od ove sezone u kojoj se nada da može u nekim parametrima da postane najbolji svih vremena.

Kao najrelanija opcija smatra se da prestigne Federera po broju nedelja na prvom mestu na ATP listi.

Švajcarac je stigao do 310, a srpski tensier je došao do brojke od 301, i prema nekim predviđanjima, Nole bi već u prvim danima marta mogao da postane igrač sa najviše nedelja na prvom mestu i to je veoma realna opcija iz više razloga.

Pročitajte još

Teško je očekivati da Federe može da zadrži taj status, jer mora da osvaja mnogo turnira,čime bi dobijao bodove, ali to nije realno, jer prvo i dalje se ne zna kada će početi sezonu, a i u njegovim 40 godinama je teško predvideti koliko može da pruži na terenu.

Jedan rekord koji bi Novak voleo da sustigne Rodžera Federera i Rafu Nadala je broj osvojenih grend slemova.

Njih dvojica su stigli do 20 trofeja,dok je Novak na 17, i bila bi prava senzacija kad bi srpski teniser u 2021. osvojio tri slema.

Ali, Novaku ide u prilog i to što, ako ga povrede mimoiđu, da bi u narednih nekoliko godina i u tom segmentu mogao biti najbolji i postati GOAT.

Umnogome će zavisti šta će najbolji teniser današnjice uraditi na predstojećem Australijan openu, jer u slučaju da osvoji prvi grend slem u sezoni, stigao bi do 18 osvojenog slema,i to bi mu mnogo značilo na samopouzdanju i podstrek da je sve biliži Špancu i Švajcarcu.

Realno, Novak osim Rolan Garosa, gde je neprikosnoveni Nadal, na svim ostalima slemovima ima velika šanse, tako da nas i na tom polju očekuje velika borba u narednom periodu.

Što se tiče Mastersa iz serije 1000, Novak je prvi sa osvojenih 36, dok je Nadala sa 35, a Federer je na stigao do 28.

Srpski teniser samo treba da zadrži ovaj status, ali svi su mišljena da se on ne opterćuje ovim turniram, i da su mu prioriteti da bude najbolji po broju nedelja svih vremena, i koliko će osvojiti grend slemova.

I,naravno za kraj 2021. u slučaju da Đoković završi na prvom mestu, postao bi jedini igrač kome je to uspelo sedam puta, do sada on i Pit Sampras dele tu poziciju, jer su šest puta sezonu završavali kao najbolji.

Najviše nedelja kao prvi na ATP listi

310 – Federer
301 – Đoković
286 – Sampras
270 – Lendl
268 – Konors
209 – Nadal
170 – Mekinro
109 – Borg
101 – Agasi

Osvojenih grend slemova
20 – Nadal i Federer
17 – Đoković
14 – Sampras
12 – Emerson
11 – Borg i Lejver
10 – Tilden

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike