Šta je sve Novak morao da uradi da bi se našao na terenu protiv Raonića i poruka koju su svi želeli da čuju

14.02.2021

16:57

0

Autor: Adam Štulić

Priznanje srpskog asa hrabri pred nastavak AO

Šta je sve Novak morao da uradi da bi se našao na terenu protiv Raonića i poruka koju su svi želeli da čuju
Copyright Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspeo je da se oporavi dovoljno da izađe na megdan Milošu Raoniću u osmini finala Australijan opena i izbori plasman među najboljih osam igrača na prvom grend slemu sezone.

Srpski as je ostvario 12. pobedu protiv Kanađanina (3:1) u isto toliko međusubnih duela, pošto je prethodno koliko toliko uspeo da sanira povredu zadobijenu tokom trećeg seta duela sa Tejlorom Fricom u trećem kolu Otvorenog prvenstva Australije.

– Ne želite da znate šta sam sve radio – rekao je Novak uz osmeh na konferenciji za medije posle duela sa Raonićem, a potom u znatno ozbiljnijem tonu nastavio:

Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

– Uradio sam mnogo toga na oporavku. Mnogo vremena sam proveo na stolu sa fizioterapeutom, pokušašvao sam da se odmorim najviše što mogu… Drugačiji tretmani, drugačijim uređajima… Takođe, pilule protiv bolova medicinskog tima Australijan opena su mnogo pomogle, hvala im svima još jednom što su bili uz mene i moj tim i što su dali sve od sebe da mi omoguće da budem u mogućnosti da igram.

Nije prvi reket planete želeo detaljnije da objašnjava vrstu povrede, otkrivši da se nalazi u abdomenu.

– Uradio sam magnetnu rezonancu, ne želim da pričam više o tome jer sam još na turniru, ne želim da se previše spekuliše. Nije idealno, ali osećam se bolje nego posle duela sa Fricom kada su počeli problemi. Do nekoliko sati pre početka meča nisam znao da li ću danas izaći na teren. Od meča sa Fricom nisam udario lopticu, koristio sam svaki mogući sat za oporavak, davajući sebi priliku da se nađem na terenu.

Ponovio je Novak da protiv Raonića sigurno ne bi izlazio na teren da nije reč o grend slem turniru.

– Grend slem mi mnogo znači u ovoj fazi karijere i želeo sam da uradim sve što mogu u kratkom vremenu da se nađem na terenu. Ovakva vrsta povrede ne pomaže u agersivnosti i kretanju koje imam na terenu, ali kombinacija pilula i tretmana, sa psihološkom pripremom da ću verovatno tokom celog meča osećati bolove, što je i bio slučaj, značajno su pomogli. Nivo bola je bio podnošljiv tako da sam mogao da igram. Bol je varirao, u određenim momentima je bio veći, u nekim drugim manji, ali nekako sam uspeo da nađem način da pobedim. Sad imam 40 sati do sledćeg duela, dobra strana grend slema je što imate dan, dan i po da se odmorite, verovarno ponovo neću trenirati, vraćam se oporavku i nadam se da će biti bolje.

Svestan je Novak rizika koji nosi igranje u rovitom fizičkom stanju, ali se već sada spremio za sve što ga čeka kada završi Australijan open.

AP Photo/Hamish Blair

– Doktorski tim mi je rekao da je ovo vrsta kocke, neporedvidivo je, ne znate šta će se dogoditi na terenu, gde želite da date sve od sebe. Nastavak igranja može da izazove veću štetu, ali može da ode u dobrom smeru. To je nešto što ne znam i što verovatno neću znati dok ne prestanem da uzimam tablete protiv bolova. Trik je u tome što kada njih koristite ne znate šta se dešava, one sakriju bol, ali može da se napravi velika šteta. Spreman sam na sve što će uslediti posle turnira jer ću uzeti vremena koliko god je potrebno da se oporavim kako treba pre nego što se vratim na teren – kazao je Novak srpski as i onda dao informaciju koja može da ohrabri pred nastavak sezone.

– Mnogo sam pričao s mojim medicinskim timom kao i sa medicinskim timom Australijan opena, svi dele mišljenje da postoji mala šansa da ću napraviti veću štetu koja bi me odvojila od tura na duži period. Postoji rizik da povreda može da se pogorša, ali oni smatraju da su za tako nešto šanse veoma male. Ugroziće neke turnire koji dolaze posle AO, možda će mi trebati malo više vremena da se vratim i oporavim nego što sam planirao, ali veoma su male šanse da bi moglo da mi ugrozi celu sezonu.

Ono što svakako još više može da hrabri Đokovića, njegov tim i sve navijače jeste da se Novak protiv Raonića osećao znatno bolje nego što je bio slučaj u završnici meča sa Fricom.

– To je pozitivno za mene. Ne mogu da kažem koji procenat je gore ili bolje, ne znam, ali ne štedim sebe previše na terenu. Bilo je nekoliko puta, kod ekstremnih situacija, kada sam pustio da loptica ode, ali bio sam u meču, pokušavao sam da koristim servis i da kroz servis igru napravim što manje moguće grešaka. Brza je podloga, najbrža koju sam osetio u Australiji za 15 godina koliko dolazim. Kada igrate protiv igrača kao što su Miloš ili moj sledeći rival Zverev, koji spadaju među najbolje servere na svetu, morate da se molite da ćete pročitati njihove servise u odlučujućim momentima i napraviti brejk. Ne znam da li je dobro ili loše za mene što s Raonićem nisam imao duge razmene, verovatno jeste, s ozirom na moje stanje u ovom trenutku. Protiv Frica nisam mogao brzo da reagujem, da menjam pravac, da riterniram, ali danas je iz nekog razloga bilo ok.

Pročitajte još

Novaka za dva dana očekuje najveći izazov u dosadašnjem toku Otvorenog prvenstva Australije.

– Moram da prihvatim okolnosti i da shvatim da ću verovatno morati da prilagodim igru i svoje poziioniranje na terenu u zavisnosti od protivnika. Igrama protiv Saše, verovatno će biti više dugih razmena, iscrpljujućih. Dobro se kreće, jedan je od najboljih servera, kompletan je igrač. Sve je u božijim rukama što se tiče mog stanja, u kom smeru će ići. Nadam se da će otići u pravom, da ne pravim više štete, a ukoliko uspem da se osećam barem 10 posto bolje nego danas, smatram da imam dobre šanse. Imali smo težak meč u ATP kupu, izjednačen, ne očekujem ništa drugačije ni ovoga puta – kazao je Novak Đoković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike