Bravo majstore: Novak u polufinalu posle velike bitke

16.02.2021

11:37 >> 14:28

0

Autor: D. B.

Đoković će deveti put u karijeri biti u situaciji da izbori mesto u borbi za titulu na Australijan openu

Bravo majstore: Novak u polufinalu posle velike bitke
Copyright AP Photo/Andy Brownbill

Tako to rade šampioni! Da je protiv Saše Zvereva sa druge strane mreže bio bilo koji drugi teniser, Nemac bi se verovatno našao u polufinalu. Ali ovaj put protiv sebe je imao Novaka Đokovića. A njega ne možete lako da pobedite u njegovoj kuću, u “Rod Lejver” areni.

Na kraju – 6:7 (6). 6:2, 6:4, 7:6 (6) u meču koji je trajao tri časa i 34 minuta. Naravno, za Novaka.

Bio je to meč prepun preokreta, protkan emocijama. Sudar dva sjajna igrača u kome je Đoković išao tankom linijom od ponora do raja. Zverev se pokazao u sjajnom svetlu, igrao je jako dobro u pojedenim momentima, imao je šanse. A Novak… Novak je bio spreman za takmičenje, za veliki izazov. Vraćao se kada su ga svi otpisali. U momentima kada se činilo da je to gotovo nemoguće. Ali, vraćao se. Lomio je reket, “katapultirao” lopticu, vikao je kada mu nije išlo… Ali, kada je bilo najvažnije uspeo je da preuzme inicijativu i da ostvari ono zbog čega je i došao u Melburn. Uspeo je da nastavi put ka novoj gren slem tituli.

Novak će sledeći meč igrati protiv najveće senzacije u Melburnu, Rusem Aslanom Karacevim koji je u četvrtfinalu bio bolji od Grigora Dimitrova.

Pročitajte još

Dešavanja na meča mogli ste da pratite na portalu „24sedam“.

ČETVRTI SET

7:6 – Čuvala su oba gladijatora sveta belog sporta svoje servise. Novak je stigao do meč lopte (6:5), kada je došao red na Nemca da servira. Propustio je Novak priliku da kapitalizuje nešto slabiji prvi servis Saše, koji je stigao do izjednačenja. A onda je usledio i prvi mini-brejk. Đoković je imao servis za plasman u polufinale.

6:6 – Ono što je morao – to je Đoković i uradio. Pametno je igrao, ali se mnogo potrošio. Osvojio je i gotovo neverovatan poen za 40:0. Ali, Zerev ne bi bio sedmi na svetu da nema ogroman kvalitet. Uspeo je da stigne do 40:30, usledila je greška prvog nosioca u Melburnu i novo izjednačenje. I ne samo to. Stigao je do set lopte, koju je Đoković osujetio svojim 22. as servisom. Igraće se taj-brejk.

5:6 – Opet je bilo frustracija na Novakovom licu. A bilo je i razloga. Imao je šansu da pripreti rivalu. Ali, svaki put kada bi trebalo da poentira slao je lopticu u aut. Sada mora da osvoji svoj servis kako bi izborio taj-brejk.

5:5 – Velika, velika borba i u ovom gemu. Poput dva najbolja bokserska teškaša Đoković i Zverev su razmenjivali udarce. Nemac je pretio, Novak je uzvraćao. Dva sjajna as servisa i srpski teniser je osvojio gem.

4:5 – Nemac je bio priseban. Uspeo je da dobije set bez izgubljenog poena.

4:4 – Kakva bitka nerava. Kakvo nadmudrivanje. Gotovo sve je u ovom gemu stizao Zverev, sjajno branio i stigao je do brejk šanse. Od 30:0 upisao je tri vezana poena. Ali, suočio se potom sa 36. Novakovim vinerom. Ali, nije mu to smanjilo kuraži. Stigao je do druge brejk prilike. Ponovo je usledio fantastičan odgovor Đokovića.

3:4 – Biće ovde još borbe. Brani se dobro Zverev od Đokovićevih ataka.

3:3 – Đokovića sve bolje sluša servis, sve češće loptice koje on upućuje padaju na linije. Zverev je sve nervozniji. Od 0:3 do 3:3. Ne može to svako.

2:3 – E sada se sve menja. Novak je uhvatio ritam i vratio je brejk.

1:3 – Nije izgledalo dobro. Zverev je stigao brejk lopte u četvrtom gemu, ali Novak je uspeo da ih spasi. Od očaja do sjaja u samo nekoliko poena. Ovaj gem je bio prava slika čitavog meča.

0:3 – Novak pokazuje srce šampiona, tera Zvereva da “zaradi” svaki, ali baš svaki poen. Nemac je pod velikim pritiskom i počeo je da greši. Servis ga više ne sluša, počeo je da ređa duple greške. Ali, imao je malo i sreće u pojedinim momentima.

0:2 – Đoković je dobro počeo. Stigao je do 30:0, a onda su usledili problemi. Nemac se perfektno branio i stigao je do brejka.

0:1 – Zverev bolje počinje četvrti set.

TREĆI SET

6:4 – Tako se to radi. Odlični servisi, pametna igra i prednost od 2:1 u setovima. Još set deli Novaka do plasmana u polufinale. I kakav izliv strasti na kraju seta u kome je viđeno svašta.

5:4 – Ide brejk! To je to. Sjajni poeni, sjajan gem za Đokovića. Zverev nije osvojio ni poen.

4:4 – Servis je odbranjen i to je najbitnije. Novak igra sve bolje. Bez mnogo problema vezao je i treći gem.

3:4 – Napao je Đoković Nemca u ovom gemu. Od 0:30, stigao je do 40:30. I uspeo je. Zverev je napravio dve duple greške i značajno je pomogao najboljem teniseru sveta da vrati brejk.

2:4 – Zverev je pretio, ali je Novak odoleo. Počelo je sa 0:30, a onda su usledila četiri vezana poena.

1:4 – Na sve načine Novak pokušava da povrati fokus. Čak je i između četvrtog i petog gema seo na teren i pokušao dubokim disanjem da vrati koncentraciju. I delovalo je da je to dalo rezultat. Stigao je do brejk šanse, ali prvi put na ovom meču nije uspeo da je iskoristi. Zverev je imao nestvarno snažan drugi servis kojim je uspeo da spasi, a onda je usledio i 17. as na meču. Ceh je platio i reket.

1:3 – Konačno Đoković stiže do prvog gema u trećem setu. Ali, ponovo je bilo problema. Deluje da je Zverev u mnogo boljem ritmu. Novak je vidno nezadovoljan načinom na koji igra.

0:3 – Loše se sada stvari odvijaju po Novaka. Zverev je sve sigurniji.

0:2 – Čemu ovakav poklon, Novače?! Zverev je stigao do dve brejk lopte i drugu je uspeo da iskoristi i to posle duple servis greške.

0:1 – Dobar start za Zvereva u trećem setu. Nije ostavio previše prilika Đokoviću da mu ugrozi servis.

DRUGI SET

6:2 – Đoković je izgubio prva dva poena u gemu, ali Novak je potom preuzeo inicijativu. Osvojen je prvi set u ovom četvrtfinalu.

5:2 – Pritiskao je Novak rivala i u ovom gemu. Saša je imao dosta problema da se izbori, ali je nekako uspeo.

5:1 – Još jedan siguran gem Đokovića. Sa koliko samo samopouzdanja sada igra Đoković. Nemac sada servira za opstanak.

4:1 – Zverev je stigao do prvog gema u drugom setu. Dobro je Nemac servirao.

4:0 – Ma ovo je neki drugi Đoković. Bez problema je sačuvao svoj servis i u ovom gemu. Zvrev je isprećen sa nulom.

3:0 – Nastavlja Novak da igra mnogo, mnogo bolje u drugom setu. Stigao je do drugog brejka.

2:0 – Odličan gem za Novaka. Potvrdio je brejk.

1:0 – To je pravi Novak. Odmah pravi brejk. Sjajan početak drugog seta.

PRVI SET

6:7 – Veliku grešku napravio je Zverev već na startu taj-brejka. Izbacio je čistu loptu u aut dok je Novak bio na “krivoj” nozi. Đoković je poveo sa 2:0. Saša je vratio mini-brejk, stigao do 2:2, a onda je usledio i preokret (2:3) posle tri uzastopna poena. Ali ni srpski teniser nije bio spreman da se preda. Pre promene strana bilo je 3:3. Zverev je devetim asom stigao do treće set lopte, ali je Đoković pronašao način da uzvrati. Ponovo promena strana – 6:6. Zverev je bio odličan na mreži i uspeo je stigne do nove set lopte. Ovu je iskoristio – 6:8.

6:6 – Idemo u taj-brejk. Uzvraća Zverev sa nulom.

6:5 – Probudio se ranjeni lav. Sada Novak kontroliše dešavanja na terenu. U ovom gemu Đoković nije izgubio nijedan poen.

5:5 – Krenuo je Novak agresivno odlučujući gem prvog seta. Osvojio je prvi poen, a onda je i naterao Nemca na grešku. Stigao je do 0:30. Potom je usledila razmena od 23 udarca koju je dobio Zverev, a onda i još jedan sjajan servis – 30:30. Novak je stigao i do prve brejk lopte i to na servis rivala od 205 km/č. I odmah brejk. Bravo, Novače.

4:5 – Morao je Novak da osvojio ovaj gem da bi opstao u prvom setu. Posle početnih 30:0, usledila su dva sjajna poteza Zvereva i izjednačenje. Stigao je Nemac do prve set lopte posle 32 minuta igre. Novak je uspeo dubokom i snažnom paralelom da se izvuče. Posle šest izjednačenja Novak nekako uspeva da odbrani servis.

3:5 – Zverev za sada bolje kontroliše sve duže poene. Uz to i odlično servira. Novak jednostavno ne uspeva da pronađe način da ga ugrozi.

3:4 – Počeo je Novak više da rizikuje i na drugi servis, kao da je shvatio da mora da bude mnogo agresivniji. Dobio je gem bez izgubljenog poena.

2:4 – Novak teško osvaja poene u gemovima u kojima Zverev servira. Još jedan gem u kome nije bilo nikakve šanse ni da mu pripreti.

2:3 – Za razliku od Saše koji gemove na svoj servis lako dobija, Novaku je potrebno mnogo više “rada” da bi stigao do poena. Na 40:30 Novak nije realizovao za njega lak udarac na mreži. Imao je Zverev i u ovom priliku da oduze Novaku servis. Sa dva asa najbolji teniser sveta je uspeo da se odbrani.

1:3 – Nemac servira mnogo snažnije od Đokovića. Njegove loptice lete prosečnom brzinom od preko 210 km/č. Novak, za sada, nema adekvatan odgovor.

1:2 – Nastavljaju se problemi sa servisom za Novaka. Očigledno da Đoković ima problema sa koncentracijom o čemu svedoči i, za sada, veliki broj neiznuđenih grešaka. Ipak, Novak je uspeo da dođe do prvog osvojenog gema u četvrtfinalu.

0:2 – Prvi put je Zverev servirao i bio je više nego siguran. Dva asa i puna kontrola meča na startu.

0:1 – Novak je imao dva as servisa, ali je tokom prvog gema napravio i dve duple servis greške. Zverev je bio dobar i već na startu je stigao do prvog brejka na meču.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike