"Moram tatu da molim za 50 evra, to je loše i jadno" - Srpska teniserka progovorila o realnosti slabije rangiranih igračica

27.02.2024

14:40

0

Autor: P.K.

"Svaku godinu završim u minusu, nemamo za najosnovnije stvari"

"Moram tatu da molim za 50 evra, to je loše i jadno" - Srpska teniserka progovorila o realnosti slabije rangiranih igračica
Dejana Radanović, arhiva - Copyright MN Press

Dejana Radanović nije neko ko se stidi da javno priča o problemima.  Ona je trenutno treća najuspešnija srpska teniserka, iza Olge Danilović i Natalije Stevanović. Ona je na 243. mestu WTA rang-liste, ali kada se pogledaju brojke, ona je od turnira zaradila pristojnu sumu.

Ipak, kada se zna da teniseri sami finansiraju svoju opremu, putovanja i smeštaj, jasno je da je to daleko od bilo kakve basnoslovne sume, štaviše.

Radanovićeva u karijeri ima 309 pobeda i 198 poraza, najbolji plasman joj je bilo 187. mesto, a prema podacima od turnira je zaradila 202.442 dolara.

Ona je, međutim, istakla da nije uopšte zaradila i da svaku godine u minusu. 

- Prošle godine sam na jednom turniru bila u plusu, a odigrala sam ih 17-18. Osvojila sam turnir u Skoplju. Ako je nagradni fond bio 40 hiljada dolara, pobednica dobija otprilike deset posto. Tamo gde je žreb s 32 igračice, uglavnom bude deset posto. A turnir koji sam ja osvojila imao je 48 igračica, dakle 16 više, pa oni 40 hiljada dolara dele na sve nas. Sa 16 igračica više, ja kao osvajačica dobijam manje. Tada sam kao osvajačica dobila četiri hiljade i bila u plusu, a tu su i gorivo, hotel i sve to. Na kraju sam otišla u Bugarsku i Kuršumliju i s ta tri sam se vratila s hiljadu dolara zarade, a osvojila sam prilično jak turnir. Na ovom nivou si na svakom turniru u minusu.

Stalno si u crvenoj zoni

Odmah je pojasnila kakva je realnost teniserki koje nisu u samom vrhu.

- Stalno si u crvenoj zoni. Tenis je sport, fizički i mentalno, šah u pokretu. Toliko stvari ima, stalno si u crvenom, da bi i na kraju bio u minusu. Onda bih se pitala, kao jedna glupa osoba, koliko se iscrpljujem da bih na kraju bila hiljade i hiljade u minusu. Nemam odgovor na pitanje zato što stvarno nema smisla.

Slična situacija je i sa mnogim njenim koleginicama i kolegama koji se nalaze ispod 100. mesta WTA i ATP listi.

- Jedan kolut žica za rekete košta sto evra, a godišnje ih je potrebno deset. Tu su i avionske karte, oprema, plaćanje hotela po turnirima. Za jedan normalan, prosečan život teniserke, da ne ideš u hotele s pet zvezdica, osim u Indiji, otprilike treba između 30 i 60-70 hiljada eura. Kad platiš trenera, dvoranu, loptice, terene, troškove na turnirima, torbe... Cifra dođe do 200.000 hiljada. U tenisu si uspešan ako si među najboljih stotinu, iako su standardi pomereni zbog Novaka Đokovića, pa nisi dovoljno dobar ni ako si 20. Mnogo je kvalitetnih igrača, a malo mesta. Recimo, pre sam stvarno imala sjajnu godinu. Krenula sam s 1.000. mesta i došla do 250, što je stvarno super. I onda se vraćaš na to da dođeš do 250. i opet si na gubitku – prenose beogradski mediji Dejanine reči.

printscreen/Instagram /dejanaradanovic
 

Dejana ističe i da bi tek plasman među 150 najboljih na svetu mogao da promeni život teniserki.

- Niko od nas, a ja pričam s drugim igračicama, ne traži pola miliona na računu ako smo 500. na svetu. Ljudi samo traže normalan život. Ne znam šta bi trebalo uvesti, ali možda neke plate ili pomoć oko avionskih karata? Da možeš da odeš na turnir i ne brineš se koliko si u minusu.

Ona je otkrila kako joj je dugogodišnji partner ujedno i kondicioni trener, zbog čega delom uspeva da uštedi, ali istovremeno paze na dodatne troškove, pa ne jedu bifteke od 50 evra:

- Tata je zasad glavni i jedini sponzor. On je moj majstor, nemam ni od odeće, proteina, opreme... Ja moram tati da kažem da mi da 100 evra za proteine, 50 evra za osnovne potrebe. Ne bahatim se, već su to osnovne stvari koje sportista mora da koristi da bi se time bavio. Nemamo svoj džeparac, uvek zavisiš od nekog i moliš nekoga. To je loše i jadno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike